Μεταστατικός καρκίνος μαστού  

Όταν κύτταρα του καρκίνου του μαστού ταξιδέψουν και δημιουργήσουν όγκους σε άλλα σημεία του σώματος, εκτός από τον μαστό, οι γιατροί λένε ότι ο καρκίνος έχει «κάνει μετάσταση» και τότε η ασθένεια ονομάζεται προχωρημένος ή μεταστατικός καρκίνος μαστού.

Οποιοσδήποτε έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού μπορεί να εμφανίσει μετάσταση, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν. Περίπου 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσει μετάσταση κάποια στιγμή μετά την αρχική διάγνωση και περίπου 5% των γυναικών με καρκίνο μαστού θα διαγνωστεί με μετάσταση κατά την αρχική διάγνωση.

Η διάγνωση της μετάστασης είναι ένα γεγονός που επιφέρει πολλές αλλαγές και μπορεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για τις γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού. Η διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του μαστού δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Μετά τη διάγνωση της μετάστασης συχνά εμφανίζονται συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχία, φόβος για το μέλλον και αγωνία για την πορεία της ασθένειας. Η διαχείριση του άγχους, του φόβου και όποιου άλλου αρνητικού συναισθήματος εντοπίζεται, είναι πολύ σημαντική και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας.
Καθώς τα ιατρικά δεδομένα αλλάζουν και είναι ολοένα και πιο αισιόδοξα, οι γυναίκες που ζουν με την μεταστατική νόσο, μπορούν να έχουν ποιότητα ζωής, συνεχίζοντας τη ζωή τους και κάνοντας τα πράγματα που επιθυμούν.

Κάθε γυναίκα που ζει με μεταστατικό καρκίνο του μαστού μπορεί να υπενθυμίζει στον εαυτό της ότι «Δε βάζουμε τελεία. Μπορούμε να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας κάνοντας την ποιότητά της ζωής μας μια από τις προτεραιότητές μας καθώς προχωράμε».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι εδώ για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού καθώς και τα μέλη της οικογένειας της, με εξειδικευμένα προγράμματα και εργαλεία.

Προγράμματα του "Άλμα Ζωής"

για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

Ατομική Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

Δωρεάν ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο ή κοινωνική λειτουργό

Ψυχοθεραπευτική ομάδα

Διαχείριση σωματικού και ψυχικού πόνου με τεχνικές αυτοεπίγνωσης -mindfulness

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης

για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού σε όλη την Ελλάδα

Ημερίδες και συνέδρια

για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού

Καμπάνιες ενημέρωσης

& online εργαλεία

Μη βάζεις τελεία

καμπάνια ενημέρωσης για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

MY alma

mobile εφαρμογή για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού

synexizw.gr

Ιστοσελίδα για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

Έντυπο ενημερωτικό υλικό

σε Νοσοκομεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος

Ατομική Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία

almazois_metastaticos_karkinos_mastou_psychotherapy

Οποιαδήποτε γυναίκα βιώνει μεταστατικό καρκίνο μαστού μπορεί να λάβει ψυχολογική υποστήριξη μέσα από ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο ή κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» εντελώς δωρεάν.

Ατομικές συνεδρίες πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συλλόγου, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατόπιν ραντεβού.
Ο αριθμός συνεδριών με την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται η κάθε γυναίκα και την ψυχολογική της κατάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ατομικής συμβουλευτικής, επικοινωνήστε με το 210 88 15 444.

Ψυχοθεραπευτική ομάδα

Διαχείριση σωματικού και ψυχικού πόνου με τεχνικές αυτοεπίγνωσης - mindfulness

Η αυτοεπίγνωση (mindfulness) είναι η επίγνωση που προκύπτει όταν παρατηρούμε προσεκτικά αυτό που βιώνουμε κάθε στιγμή στο παρόν, με καλοσύνη και χωρίς κριτική.

Αποτελεί επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση που μας βοηθά να ζούμε στο παρόν και να αναπτύξουμε τις κατάλληλες δεξιότητες για να ανταπεξέλθουμε στο «εδώ και τώρα» της ζωής μας. Η αποτελεσματικότητα των τεχνικών mindfulness σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, έχει επιβεβαιωθεί από πολλές ερευνητικές μελέτες.

Κάθε χρόνο, στο «Άλμα Ζωής» υλοποιείται μια ομάδα διαχείρισης σωματικού και ψυχικού πόνου με τεχνικές mindfulness για γυναίκες που ζουν με μετάσταση.
Η ομάδα ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 2104180006.

almazois_metastatikos_karkinos_mastou_therapy

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης

almazois-metastatikos_karkinos_mastou_tilefwniki-grammi-stirixis

Με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες κάθε γυναίκας με μεταστατικό καρκίνο μαστού, παρέχουμε ψυχολογική στήριξη μέσα από την Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης. Η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» στελεχώνεται από Ψυχολόγο Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάθε ασθενής με μετάσταση καθώς και μέλη της οικογένειας της, από οποιαδήποτε σημείο της Ελλάδας, μπορεί να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται.
Κάθε τηλεφώνημα μπορεί να διαρκέσει έως μία ώρα, όσο, δηλαδή, μία ψυχοθεραπευτική συνεδρία, ενώ δίνεται και η δυνατότητα για προγραμματισμένα επαναληπτικά τηλεφωνικά ραντεβού.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 πμ έως 6 μμ.

Μίλα μαζί μας: 210 8 253 253

synexizw.gr

Website ενημέρωσης για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

Το webisite www.synexizw.gr είναι αφιερωμένο στον μεταστατικό καρκίνο μαστού και έχει στόχο την ενημέρωση των ασθενών για τα θέματα που τις αφορούν.

Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου μαστού, τη διαχείριση παρενεργειών από τις θεραπείες, τις κλινικές μελέτες και τα νέα δεδομένα για την ασθένεια.

Εκτός από άρθρα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα φιλοξενεί videos όπου ειδικοί επιστήμονες αναλύουν θέματα σχετικά με τη μετάσταση.

Τα θέματα που αναλύονται έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και συμπεριλαμβάνουν:

  • Συναισθηματικές ανάγκες των γυναικών με μεταστατικού καρκίνου του μαστού
  • Νεότερα Δεδομένα στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού
  • Συμβουλές για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού
  • Θεραπευτική Yoga για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού

Τέλος, μέσα από την ιστοσελίδα, οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού μπορούν να ενημερωθούν για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια, καθώς και για υποστηρικτικές δομές όπως ιατρεία πόνου.

almazois_synexizw_metastatikos_karkinos_mastou_2023-24

ΜΥ alma

Μία mobile εφαρμογή για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού

almazois_metastatikos_karkinos_mastou_my_alma_app

Με οδηγό τις ανάγκες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού, έχουμε δημιουργήσει το mobile application «MY alma» που έχει σαν στόχο να γίνει χρήσιμο εργαλείο για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού. 
Βασικοί άξονες για το σχεδιασμό της εφαρμογής είναι η ενημέρωση των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού για τα θέματα που τις αφορούν, η υποστήριξή τους μέσα από χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητά τους και η επικοινωνία με υποστηρικτικές δομές. 
Μέσω της εφαρμογής οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νεότερα ιατρικά δεδομένα, για σημεία ενδιαφέροντος όπως Νοσοκομεία, Δομές Υγείας και Ιατρεία πόνου, να λάβουν χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας τους, να θέσουν στόχους που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους και να δουν προτάσεις για βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Το mobile app «ΜΥ alma» διατίθεται ήδη, εντελώς δωρεάν από το Google Play και το App Store.

Η Mobile εφαρμογή “My Alma” υλοποιείται με την υποστήριξη του διεθνούς βραβείου SPARC που απονεμήθηκε στο «Άλμα Ζωής», μέσω της συνεργασίας της Ένωσης για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και της Pfizer Inc.       
Επιστημονική επιμέλεια: Ογκολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.    

Μη βάζεις τελεία

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

Αν εμφανιστεί, όλα αλλάζουν.
Αρχικά μπορεί να είναι μόνο μία τελεία.
Αλλά μπορεί να εμφανιστεί εδώ… ή και εδώ…
Όμως στον μεταστατικό καρκίνο μαστού δε βάζουμε τελεία.
Συνεχίζουμε να ζούμε με αισιοδοξία
Επειδή μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε
και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μη βάζεις τελεία.