Στήριξη από γυναίκα με την ίδια εμπειρία – Peer Support

Στο «Άλμα Ζωής» γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα με διάγνωση καρκίνου του μαστού να έρθει σε επαφή με μια άλλη γυναίκα που πέρασε την ίδια εμπειρία πριν από χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου, ακολουθώντας τα πρότυπα του Διεθνούς Προγράμματος για τη Στήριξη Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Reach to Recovery», εκπαιδεύουν κατάλληλα γυναίκες με καρκίνο του μαστού που θέλουν να προσφέρουν από τον χρόνο τους και την εμπειρία τους,  με στόχο να στηρίξουν πρακτικά και συναισθηματικά άλλες γυναίκες με την ίδια διάγνωση.

Βασικές Αρχές του προγράμματος

  • Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μαστό βρίσκουν μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση τις πρώτες δύσκολες μέρες μετά την επέμβαση, συζητώντας με άλλες γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία πριν από χρόνια και τώρα απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή.
  • Στηρίζεται στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία της ασθενούς με μια εκπαιδευμένη εθελόντρια που, προ ετών, είχε την ίδια εμπειρία.
  • Η κοινή τους εμπειρία εξασφαλίζει την πραγματική κατανόηση και η εκπαίδευση καθιστά την επικοινωνία ουσιαστική.
  • Η εθελόντρια αποτελεί με την παρουσία και τη στάση της ένα θετικό πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης της ασθενούς.

Πώς θα λάβω βοήθεια;

Η επαφή σου με την εθελόντρια μπορεί να γίνει άμεσα και σε κλίμα εχεμύθειας στο δωμάτιο νοσηλείας σου, στα γραφεία του Συλλόγου ή ακόμα και τηλεφωνικά.
Στην περίπτωση προσωπικής συνάντησης η εθελόντρια θα σου δώσει έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Διεθνές πρόγραμμα Reach to Recovery στα Νοσοκομεία

Κάθε Τρίτη  & Πέμπτη, εκπαιδευμένες εθελόντριες του Συλλόγου, δηλαδή γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού, σε συνεργασία με κλινικές μαστού των Νοσοκομείων Έλενα, Ιασώ και Metropolitan, υποστηρίζουν συναισθηματικά άλλες γυναίκες με την ίδια εμπειρία.

Οι χειρουργοί, Διευθυντές των Μονάδων Μαστού στις κλινικές που συνεργάζονται με το πρόγραμμα είναι:

  • ΙΑΣΩ: Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης
  • Έλενα Βενιζέλου: Παναγιώτης Ε. Δασκαλάκης
  • Metropolitan Hospital: Βασίλης Βενιζέλος

Πρόγραμμα "Είμαι εδώ μαζί σου" στα γραφεία του Συλλόγου

Κάθε 1η Τρίτη του μήνα, 4μμ – 5μμ, γυναίκες που βρίσκονται τώρα σε φάση χημειοθεραπειών για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία του συλλόγου (Ηπείρου 11, 10433, Αθήνα – 2ος όροφος) και να λάβουν συναισθηματική στήριξη από εκπαιδευμένη εθελόντρια που έχει περάσει την ίδια εμπειρία.
Οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν πρακτικά θέματα που τις απασχολούν σε σχέση με την ασθένεια και τη θεραπεία της αλλά και να μοιραστούν τα βιώματά τους με γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία στο παρελθόν.

Απομακρυσμένη αλληλοβοήθεια (τηλεφωνικά)

Αν θέλεις να έρθεις σε επαφή με μια γυναίκα που πέρασε πριν από χρόνια αυτό που τώρα εσύ βιώνεις τηλεφώνησε στο 210 88 15 444.
Οι Επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου θα προσπαθήσουν να βρουν για εσένα την εθελόντρια που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ σου.

Όλες οι γυναίκες του Συλλόγου έχουμε ζήσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού. Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, έχουμε νιώσει τα ίδια συναισθήματα και καταλαβαίνουμε όσο κανένας αυτά που βιώνεις τώρα. Έχουμε αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες. Είμαστε εδώ για σένα.

ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Νέων Εθελοντριών:

Με την εθελοντική σου δράση μπορείς να δώσεις συναισθηματική στήριξη και ελπίδα στις γυναίκες με την ίδια εμπειρία, να υποστηρίξεις τα προγράμματα που υλοποιούμε και να ζήσεις μοναδικές στιγμές ουσιαστικής ικανοποίησης.

  • Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα διεξάγεται κάθε Τετάρτη 5μμ-7μμ (12 συναντήσεις).
  • Έναρξη σεμιναρίου: 8.2.2023
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8 άτομα.

Eνημερώσου για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό σεμινάριο και δήλωσε τη συμμετοχή σου στην Κοινωνική Υπηρεσία του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” στο 2108815444.