Πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών και παροχής περούκας

για γυναίκες ασθενείς με καρκίνο

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με το Pantene και την ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποιεί για 9η χρονιά το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη» με στόχο την παροχή περουκών σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία.
Η συμβολή σας είναι πολύτιμη και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε για 9η συνεχή χρονιά!
Μαζί έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε πάνω από 82.400 κοτσίδες και ήδη 1343 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα μέσω του προγράμματός μας.

(Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2024)

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόθεσή σας να χαρίσετε τα μαλλιά σας για το «Χάρισε Δύναμη»!

Πριν προχωρήσετε σε κούρεμα, δείτε τις προδιαγραφές για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αποστολής των μαλλιών και τον τρόπο που χαρίζετε δύναμη σε γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Προδιαγραφές δωρεάς μαλλιών για το «Χάρισε Δύναμη»

Χρειαζόμαστε δωρεές μαλλιών τα οποία να πληρούν τα παρακάτω:

 • Μήκος τουλάχιστον 20 εκατοστά. Πιάστε τα μαλλιά σε αλογοουρά με ένα λαστιχάκι και μετρήστε τα ακριβώς πάνω από το λαστιχάκι που συγκρατεί την αλογοουρά έως τις άκρες.
 • Χωρίς οποιαδήποτε χημική επεξεργασία
  (πχ βαφή, ισιωτική, περμανάντ). Τα μαλλιά μπορούν να είναι βαμμένα με φυτικές βαφές, χρωμοσαμπουάν και ημι-μόνιμες βαφές. Δεν θα πρέπει να έχουν υποστεί ντεκαπάζ, μόνιμη βαφή ή χημική επεξεργασία.
 • Με λιγότερο από 5% λευκές τρίχες.
  Γνωρίζουμε πως δεν μπορείτε να μετρήσετε το ποσοστό των λευκών, καλό θα ήταν ωστόσο να μη μας στείλετε μαλλιά γκρίζα ή εντελώς λευκά.
 • Σπαστά ή σγουρά μαλλιά είναι αποδεκτά, μπορείτε να ισιώσετε τα μαλλιά σας για να μετρήσετε.
 • Τα μαλλιά θα πρέπει να είναι φρεσκολουσμένα και τελείως στεγνά, χωρίς προϊόντα styling.

Πώς να κάνετε το κούρεμα

Μπορείτε να επισκεφθείτε οποιοδήποτε κομμωτήριο για να κόψετε τα μαλλιά σας ή να τα κόψετε στο σπίτι.
Προσοχή! ΔΕΝ υπάρχουν κομμωτήρια συμβεβλημένα / συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα «Χάρισε Δύναμη». Υπάρχουν, ωστόσο αρκετά κομμωτήρια που με δική τους πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους πελάτες τους αποστέλλουν δωρεές μαλλιών στο «Άλμα Ζωής».

 • Τα μαλλιά πρέπει να είναι καθαρά, φρεσκολουσμένα και ενδεχομένως να έχετε χρησιμοποιήσει conditioner, όχι όμως προϊόντα styling, λακ ή άλλα προϊόντα για τα μαλλιά.
 • Μαζέψτε τα μαλλιά στον αυχένα.
 • Δημιουργήστε μια αλογοουρά με ένα λαστιχάκι.
 • Βεβαιωθείτε ότι το λαστιχάκι είναι σφιχτά δεμένο για να συγκρατήσει τα μαλλιά μετά το κούρεμα.
 • Εάν τα μαλλιά πέσουν από το λαστιχάκι, δεν θα είναι δυνατό να αξιοποιηθούν. Μπορείτε, αν θέλετε, να τοποθετήσετε ένα δεύτερο λαστιχάκι γύρω από τη μέση της αλογοουράς για να συγκρατήσετε καλύτερα τα μαλλιά.
 • Βεβαιωθείτε ότι το λαστιχάκι βρίσκεται ακριβώς κάτω από εκεί που θέλετε να κόψετε τα μαλλιά σας.
 • Μετρήστε το μήκος της αλογοουράς από το λαστιχάκι ως τις άκρες και βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά. Δωρεές κοντύτερων μαλλιών δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθούν.
  Εάν τα μαλλιά σας δεν έχουν μήκος 20 εκατοστά, αφήστε τα να μακρύνουν. Δεν υπάρχει μέγιστο όριο μήκους.
 • Κόψτε τα μαλλιά ακριβώς πάνω από το λαστιχάκι, έτσι ώστε το λαστιχάκι να παραμείνει στην αλογοουρά μετά το κούρεμα και να συγκρατήσει τα μαλλιά. Μετά το κόψιμο μη λούσετε και μην δώσετε κάποιο στυλ στην αλογοουρά με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Βεβαιωθείτε ότι η αλογοουρά είναι εντελώς στεγνή.
 • Τοποθετήστε την αλογοουρά, όπως είναι στερεωμένη με το λαστιχάκι και απολύτως στεγνή, σε ένα οποιοδήποτε σακουλάκι τροφίμων το οποίο κλείνει και κλείστε την καλά.
 • Τοποθετήστε την πλαστική σακούλα με την αλογοουρά σε ταχυδρομικό φάκελο (οποιουδήποτε τύπου).

Τρόπος αποστολής μαλλιών

Δωρεάν, με την προπληρωμένη μεταφορική του προγράμματος, ή με δικά σας μέσα

Δωρεάν αποστολή

Για τη διευκόλυνσή σας, το «Χάρισε Δύναμη» παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν αποστολής των μαλλιών σας μέσω προπληρωμένης μεταφορικής εταιρείας.

 • Κόψτε τα μαλλιά σας, συσκευάστε τα, απολύτως στεγνά, σε ένα απλό σακουλάκι τροφίμων, το οποίο θα τοποθετήσετε σε έναν φάκελο.
 • Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην online φόρμα δωρεάς μαλλιών που θα βρείτε παρακάτω.
 • Με την υποβολή της φόρμας, θα λάβετε στο email που έχετε δηλώσει μία ευχαριστήρια επιστολή για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα. Αν δεν δείτε το ευχαριστήριο email, παρακαλούμε ελέγξτε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam)
 • Μετά την υποβολή της φόρμας, επικοινωνήστε με το κατάστημα ACS της περιοχής σας για να κανονίσετε την ημέρα και ώρα παραλαβής της κοτσίδας σας.
 • Χρειάζεται να αναφέρετε ότι το δέμα είναι με χρέωση παραλήπτη  και διεύθυνση παράδοσης: ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ Ηπείρου 11, 104 33 ΑΘΗΝΑ, 3ος όροφος τηλ. 2104180006.

Δείτε τη λίστα εδώ: Συνεργαζόμενα Καταστήματα ACS

 • Παρακαλούμε κρατήστε το αποδεικτικό voucher που θα σας δώσει η courier κατά την παραλαβή.

Σημείωση: Η διαδικασία δωρεάν αποστολής των μαλλιών άλλαξε από τον Ιούνιο του 2018 λόγω του Ευρωπαϊκού κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR), βάσει του οποίου απαιτείται εγγράφως συναίνεση για τη χρήση / διαχείριση προσωπικών δεδομένων.  Μπορείτε να δείτε όλους τους Όρους και Προϋποθέσεις για τη χρήση της συγκριμένης υπηρεσίας εδώ.

 

Αποστολή των μαλλιών με δικά σας μέσα

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμείτε να κάνετε χρήση της προπληρωμένης μεταφορικής, μπορείτε να αποστείλετε τα μαλλιά στη διεύθυνση του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», αναλαμβάνοντας τα ταχυδρομικά τέλη: ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ Ηπείρου 11, 104 33 ΑΘΗΝΑ, 3ος όροφος.

Σε περίπτωση αποστολής μέσω ΕΛΤΑ αρκεί η απλή αποστολή, δεν απαιτείται η αποστολή συστημένου φακέλου.

Σε περίπτωση αποστολής με courier, οι παραδόσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στη γραμματεία του Συλλόγου «Άλμα Ζωής»,  Δευτέρα έως Παρασκευή, 9πμ-5μμ.

Φόρμα δωρεάς μαλλιών

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και έπειτα καλέστε την προπληρωμένη μεταφορική για να παραλάβει ΔΩΡΕΑΝ τα μαλλιά σας από τον χώρο που θα υποδείξετε

Μηχανισμός δωρεάς μαλλιών

 

Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζετε πώς αξιοποιούνται οι δωρεές σας!

Τα μαλλιά που συλλέγονται προωθούνται σε εταιρεία κατασκευής περουκών, ζυγίζονται και υπολογίζεται η αξία τους.

Το «Άλμα Ζωής», με το  αντίτιμο της αξίας των μαλλιών που αποστέλλει, επιδοτεί την αγορά περούκας για γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, με σειρά προτεραιότητας και βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων.

Όσο περισσότερες κοτσίδες μαζεύονται, τόσο περισσότερες γυναίκες θα μπορέσουν να πάρουν την περούκα τους δωρεάν και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η συμμετοχή σας!

Θέλετε να πάρετε περούκα μέσω του Χάρισε Δύναμη;

Στόχος του προγράμματος «Χάρισε Δύναμη» είναι η παροχή περούκας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.
Η παροχή των περουκών γίνεται κατόπιν αξιολόγησης των αιτημάτων, με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
Για την αξιολόγηση των αιτημάτων, χρειάζεται να κατατεθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά, μαζί με τη ρητή συναίνεση για χρήση των στοιχείων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης δωρεάν παροχής περούκας

 • Βεβαίωση ιατρού ή Νοσοκομείου που να αναφέρει πως κάνετε ή πρόκειται να αρχίσετε χημειοθεραπείες για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.
 • Εκκαθαριστικό του τελευταίου έτους που να αποδεικνύει ατομικό εισόδημα έως 8.000€ και (αν υπάρχει) οικογενειακό εισόδημα ως 16.000€.
 • Κάρτα ανεργίας ή απορίας εφόσον υπάρχει
 • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητάς σας όπου θα αναγράφεται τηλέφωνο επικοινωνίας

Διαδικασία υποβολής αίτησης για παροχή περούκας

 1. Συμπληρώστε την αίτηση παροχής περούκας
 2.  Προχωρήστε σε αποστολή των δικαιολογητικών μέσω email στο breastca@otenet.gr
 3. Αξιολόγηση των αιτήσεων
  Η αξιολόγηση των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες. Μέσα στο διάστημα αυτό, θα ειδοποιηθείτε από το «Άλμα Ζωής» για την έκβαση της αίτησής σας. 
 4. Διαλέξτε την περούκα σας δωρεάν. 
  Εφόσον πληροίτε όλα τα κριτήρια, θα παραπεμφθείτε σε κατάστημα ώστε να επιλέξετε την περούκα σας.
  Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» καλύπτει το κόστος αγοράς περούκας έως 744€ (600€+ΦΠΑ). 
 5. Ενημερώστε μας! 
  Μετά από την απόκτηση της περούκας σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα.
  Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βελτιώνουμε τις διαδικασίες και τα προγράμματά μας και η άποψή σας μας ενδιαφέρει!

Χάρισε Δύναμη - Συχνές ερωτήσεις

Διανύοντας την 9η χρονιά του προγράμματος «Χάρισε Δύναμη» έχουμε δεχτεί πολλές κοτσίδες, πολλή αγάπη, δύναμη, αλλά και πολλές ερωτήσεις!
Έχουμε συγκεντρώσει τις πιο συχνές με στόχο να έχετε ολοκληρωμένη ενημέρωση για το πρόγραμμα!

Ποιος μπορεί να χαρίσει τα μαλλιά του;

Μαλλιά μπορούν να χαρίσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, γυναίκες ή άνδρες, αρκεί να πληρούν τις προδιαγραφές δωρεάς μαλλιών.

Πώς έχουν προκύψει οι προδιαγραφές των μαλλιών; Γιατί δε δέχεστε βαμμένα/κοντά/λευκά μαλλιά;

Το «Άλμα Ζωής» είναι σύλλογος ασθενών και δεν ορίζει τις προδιαγραφές για τις δωρεές μαλλιών. Οι προδιαγραφές έχουν τεθεί από κατασκευαστή περουκών όπου προωθούνται τα μαλλιά, έτσι ώστε οι δωρεές μαλλιών να μπορούν να αξιοποιηθούν. Όσο περισσότερες κοτσίδες πληρούν τις προδιαγραφές, τόσο περισσότερες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Έχω φυλάξει σαν ενθύμιο μαλλιά που έκοψα πριν από πολλά χρόνια, να τα στείλω;

Καλύτερο θα είναι να μην μας στείλετε μαλλιά που έχουν κοπεί πριν από πολλά χρόνια, καθώς οι συνθήκες αποθήκευσης ή άλλοι παράγοντες δεν μπορούν να εγγυηθούν την αξιοποίηση της συγκεκριμένης δωρεάς.

Γιατί πρέπει να είναι στεγνά τα μαλλιά που θα στείλουμε;

Πολλές φορές τα μαλλιά παραμένουν αρκετές ημέρες στην πλαστική σακούλα μέχρι να ανοιχθούν και να προωθηθούν. Η υγρασία έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του μαλλιού, με συνέπεια να χάνεται η αξία της δωρεάς σας. Επιπλέον, αλλοιωμένα μαλλιά που αποθηκεύονται μαζί με άλλα, πιθανώς να έχουν επίπτωση σε ακόμα μεγαλύτερο όγκο και έτσι να χάνεται η αξία περισσότερων δωρεών μαλλιών.

Ποια είναι τα συνεργαζόμενα κομμωτήρια;

Δεν υπάρχουν συνεργαζόμενα ή συμβεβλημένα κομμωτήρια με το «Χάρισε Δύναμη». Μπορείτε να κόψετε τα μαλλιά σας σε οποιοδήποτε κομμωτήριο ή στο σπίτι και στη συνέχεια να τα στείλετε στα γραφεία του Συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Μπορείτε να κόψετε εσείς τα μαλλιά μου στα γραφεία σας;

Όχι. Το Άλμα Ζωής είναι σύλλογος ασθενών. Δεν απασχολεί κομμωτές και δεν έχει παραρτήματα κομμωτήρια. Στα γραφεία μας πραγματοποιούνται προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Πώς μπορώ να κάνω δωρεά μαλλιών σε παιδάκια που πάσχουν από καρκίνο;

Δεν γνωρίζουμε. Το Άλμα Ζωής μέσω του προγράμματος «Χάρισε Δύναμη» αξιοποιεί τις δωρεές μαλλιών για επιδότηση περουκών σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο, άνεργες, ανασφάλιστες ή οικονομικά αδύναμες. Το «Άλμα Ζωής» δεν έχει σχέση με άλλους οργανισμούς δωρεάς μαλλιών. Πιθανώς με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο να εντοπίσετε οργανισμούς που παρέχουν περούκες σε παιδιά.

Τι κάνετε τα μαλλιά;

Τα μαλλιά που συλλέγονται προωθούνται σε κατασκευαστή περουκών. Τα μαλλιά ζυγίζονται και ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» λαμβάνει από τον κατασκευαστή περουκών ως δωρεά την αξία των μαλλιών. Στη συνέχεια επιδοτεί την αγορά περούκας με κόστος έως 744€ για γυναίκες υπό χημειοθεραπεία με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Μπορώ να δω τη γυναίκα που θα πάρει τα μαλλιά μου;

Η λειτουργία του «Χάρισε Δύναμη» είναι διαφορετική και γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Οι ασθενείς δεν παίρνουν τα μαλλιά των δωρητών, αλλά μέσω των δωρεών μαλλιών και της αξίας τους, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να παραλάβουν δωρεάν καινούργιες περούκες, οι οποίες είναι άμεσα διαθέσιμες. Έτσι δεν χρειάζεται να περιμένουν, μιας και η ανάγκη για περούκα δε χωράει αναμονή. Παίρνουν περούκα δωρεάν από κατάστημα, ώστε να καλύψουν άμεσα την ανάγκη τους.

Δημιουργείτε περούκες από τα μαλλιά που αποστέλλονται;

Τα μαλλιά που αποστέλλονται προωθούνται σε εταιρία κατασκευής περουκών. Αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο.  Ο τρόπος όμως που βοηθάμε τις γυναίκες είναι άμεσος καθώς οι γυναίκες που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία χάνουν τα μαλλιά τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος λοιπόν είναι η κάλυψη της ανάγκης τους για περούκα άμεσα και όχι η αναμονή κατασκευής μίας νέας περούκας για την κάθε ασθενή. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εικόνας σώματος για τις ασθενείς, το «Άλμα Ζωής» δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να δοκιμάσουν έτοιμες περούκες, να επιλέξουν την περούκα που τις κάνει να νιώθουν καλύτερα και να την πάρουν δωρεάν.

Πώς είμαι σίγουρη/ος ότι τα μαλλιά μου / ή και οι χρηματικές δωρεές του «Χάρισε Δύναμη» θα χρησιμοποιηθούν για παροχή περούκας σε ασθενείς;

Ο Σύλλογος “Άλμα Ζωής” συγκεντρώνει όλες τις δωρεές των μαλλιών στα γραφεία του, που βρίσκονται επί της οδού Ηπείρου 11 στο κέντρο της Αθήνας.

Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να έρθετε να μας επισκεφθείτε και να παρακολουθήσετε τη διαδικασία συλλογής μαλλιών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των γυναικών που έλαβαν την παροχή της περούκας.

Τέλος, ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» υφίσταται διαχειριστικό έλεγχο από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Deloitte για όλα τα προγράμματα και τις δραστηριότητές του.

Τι περούκες δίνετε μέσα από το πρόγραμμα;

Για την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ασθενών που το έχουν ανάγκη ο Σύλλογος παρέχει τη δυνατότητα στην κάθε γυναίκα να πάρει δωρεάν την περούκα της επιλογής της, κόστους έως 744€. Το συγκεκριμένο ποσό έχει τεθεί σαν μέσος όρος τιμής για μία περούκα, η οποία θα είναι ποιοτική και αξιοπρεπής και θα καλύπτει την ανάγκη της ασθενούς. Κάθε γυναίκα που απευθύνεται στο πρόγραμμα επιλέγει την περούκα που την βολεύει και της ταιριάζει περισσότερο.

Μπορώ να κόψω τα μαλλιά μου και να φτιάξω περούκα για αγαπημένο μου πρόσωπο από αυτά;

Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα είναι κάτι που δεν γίνεται μέσω του «Χάρισε Δύναμη» καθώς ο μηχανισμός δωρεάς μαλλιών είναι εντελώς διαφορετικός. Για να επωφεληθεί κάποια ασθενής και να πάρει περούκα από το «Χάρισε Δύναμη» δεν είναι απαραίτητο κάποιος δικός της άνθρωπος να έχει πραγματοποιήσει δωρεά μαλλιών. Μόνα κριτήρια για να επωφεληθεί κάποια γυναίκα ασθενής από το πρόγραμμα είναι κοινωνικά και οικονομικά. Για την συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με ειδικούς κατασκευής περουκών.

Videos