Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση Δωρεάν

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου του ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", πραγματοποιεί το Πρόγραμμα «Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση», το οποίο αφορά σε δωρεάν γενετικό έλεγχο σε γυναίκες που πληρούν κριτήρια με βάση τη διάγνωση, το οικογενειακό ιστορικό και το θεραπευτικό όφελος. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες με καρκίνο μαστού και χρηματοδοτείται από τα καθαρά έσοδα του Αγώνα Greece Race for the Cure®.

Μέσω του Προγράμματος, γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία καρκίνου του μαστού έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν γενετικό έλεγχο για τη διερεύνηση της γενετικής προδιάθεσης που ευθύνεται για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» που πληρούν τις απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις.

Οφέλη από το Πρόγραμμα «Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση»

Μέσα από το πρόγραμμα, οι γυναίκες-μέλη του Συλλόγου:

 • ενημερώνονται για τον γονιδιακό έλεγχο και τη σημασία του
 • εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, έχουν μια συνάντηση με γενετιστή κατά την οποία γίνεται λεπτομερής λήψη ιστορικού
 • έχουν ατομικές συναντήσεις με ψυχολόγο, προκειμένου να διερευνηθεί το κίνητρό τους και η ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς και να εκτιμηθεί ο τρόπος διαχείρισης των πιθανών αποτελεσμάτων
 • οι γυναίκες που πληρούν όλα τα κριτήρια υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο εντελώς δωρεάν
 • μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν τελική συνάντηση με την ψυχολόγο του Συλλόγου

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα καταφέρνουμε:

 • Να βοηθήσουμε τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που πληρούν τα κριτήρια για γενετικό έλεγχο να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον εαυτό τους (είτε κάνοντας είτε μην κάνοντας το τεστ).
 • Να καλύψουμε το κόστος της εξέτασης.
 • Να διαχειριστούν τα αποτελέσματα του ελέγχου και τα συναισθήματα που ακολουθούν μια θετική απάντηση.
 • Να παρέχουμε συμβουλευτική / στήριξη τόσο στην ίδια όσο και σε μέλη της οικογένειάς της.
 • Να παρέχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα για πιο στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα

Τι είναι ο γενετικός έλεγχος και για ποιο λόγο γίνεται;

Ο γενετικός έλεγχος έχει ως πρώτο βήμα την καταγραφή του λεπτομερούς (σε τρεις γενεές) ιστορικού σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου μαστού / ωοθηκών ή άλλου τύπου. Στη συνέχεια από δείγμα αίματος απομονώνεται το γενετικό υλικό στο οποίο ελέγχονται τα γονίδια. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο γενετικός έλεγχος είναι για να καθοριστεί εάν υπάρχει σαφής κληρονομικότητα και γενετική προδιάθεση σχετικά με συγκεκριμένους τύπους κακοήθειας. Σημαντική προέκταση του ελέγχου αποτελεί η διάχυση της γενετικής πληροφορίας στους συγγενείς της (υγιείς / ασθενείς).

Τι σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει ήδη νοσήσει με καρκίνο του μαστού;

Ένα θετικό αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει ήδη νοσήσει με καρκίνο του μαστού σημαίνει ότι:

 • Πιθανά έχει κληρονομήσει αυτήν την προδιάθεση από τους γονείς της
 • Έχει μια επιπλέον σημαντική πληροφορία για τον ογκολόγο της, όπως είναι αντίστοιχα οι υποδοχείς και το HER2
 • Πιθανά έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μαστού στον άλλο μαστό και ίσως στις ωοθήκες
 • Μπορεί να γνωρίζει, εάν έχει παιδιά (ή άλλους συγγενείς), ποιος από αυτούς έχει κληρονομήσει την συγκεκριμένη προδιαθεσική παραλλαγή και άρα θα πρέπει να υποβάλλεται σε συχνότερους ελέγχους/εξετάσεις
 • Έχει μια σημαντική πληροφορία στα χέρια της που μπορεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Υλοποίηση για το 2023

Το πρόγραμμα της γενετικής συμβουλευτικής και ανάλυσης συνεχίζεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και για το 2023.
Ο γενετικός έλεγχος παρέχεται δωρεάν, κατόπιν επιλογής, σε μέλη του Συλλόγου που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ορίζονται παρακάτω.

Διευκρινίζεται ότι, δεδομένης πλέον της δυνατότητας συνταγογράφησης του γονιδιακού ελέγχου, η υλοποίηση για το 2023 θα λειτουργήσει επικουρικά, καλύπτοντας τα μέλη που δεν πληρούν τα κριτήρια συνταγογράφησης, παρ’ όλα αυτά χρήζουν γονιδιακού ελέγχου.

Αιτήσεις και κριτήρια Επιλογής

Αιτήσεις συμμετοχής:

Από 16 Ιανουαρίου 2023 έως και 28 Φεβρουαρίου 2023, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10πμ. – 4μμ, τηλεφωνικά στην κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου, κυρία Κορίνα Τσομπανισάκη, στο 210 8815444 (εσωτ.19).

Γονιδιακός έλεγχος σε ασθενείς-μέλη του Συλλόγου με διάγνωση καρκίνου του μαστού που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 • Διάγνωση τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού μετά τα 45 έτη.
 • Διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού μετά τα 45 και πριν τα 50 έτη.
 • Διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ανεξαρτήτως άλλων κριτηρίων.
 • Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, είναι ανασφάλιστες και έχουν βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό (τουλάχιστον δύο ακόμα περιστατικά με διάγνωση καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών από την ίδια μεριά της οικογένειας τους) ή έχουν νοσήσει οι ίδιες κάτω των 45 ετών
 • Διάγνωση ανδρικού καρκίνου του μαστού

 

Σημειώνεται ότι:

 • η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με βάση τις ιστοπαθολογικές διαγνώσεις των ατόμων και των συγγενών τους (όπου είναι διαθέσιμες), το οικογενειακό ιστορικό και η ασφαλιστική τους κάλυψη ή μη
 • κατά τη δήλωση της αίτησης, χρειάζεται και η ταυτόχρονη προσκόμιση παραπεμπτικού από τον θεράποντα ιατρό.

Για τις γυναίκες που θα βρεθούν θετικές στον γονιδιακό έλεγχο δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν 3 επιπλέον μέλη της οικογένειάς τους.

Όλες οι διαγνώσεις πρέπει να επιβεβαιώνονται με την αντίστοιχη ιστολογική έκθεση.

Σημαντικό: Η πλήρωση των παραπάνω κριτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα αλλά δεν προεξοφλεί την επιλογή της.

Όλα τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου, θα παραμείνουν απόρρητα.

Είμαι εδώ, γιατί ο σύλλογος «Άλμα Ζωής» μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω δωρεάν το γενετικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία και για μένα και για την οικογένεια μου! Πιστεύω με τη σωστή καθοδήγηση του γιατρού μου μπορώ να αποτρέψω την επανεμφάνιση του καρκίνου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

SURVIVOR καρκίνου του μαστού