Χριστούγεννα με ισορροπημένη διατροφή

Όλοι γνωρίζουμε πως τις ημέρες των εορτών είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε αρκετούς πειρασμούς και σίγουρα θα υπάρξουν ημέρες που θα φάμε λίγο πιο πολύ από το κανονικό. Είναι όμως απολύτως εντάξει να απολαμβάνουμε τις νόστιμες γεύσεις της εποχής και το νόημα είναι να τις απολαύσουμε με τρόπο που να συμβαδίζει με τους στόχους και την υγεία μας.

6 tips ώστε να μη στερηθείτε τρόφιμα και φαγητά που λαχταράτε τις γιορτινές ημέρες.

  1. Πείτε "ναι" στα εποχιακά γλυκά χωρίς τύψεις και ενδοιασμούς, αλλά με μέτρο. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία να αποδεικνύουν ότι η ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο. Επιλέξτε το γλυκό που σας ικανοποιεί περισσότερο και καταναλώστε μικρή ποσότητα (π.χ. μπουκίτσες) ως σνακ μαζί με ένα μικρό φρούτο όπως 1 μανταρίνι. Με τον τρόπο αυτό θα καταναλώνετε το γλυκό για την απόλαυση και όχι για να χορτάσετε και θα είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την ποσότητα του γλυκού που θα καταναλώνετε.
  2. Ξεκινήστε δυναμικά τις γιορτινές ημέρες καταναλώνοντας τα πρωινά σας γεύματα και τα σνακ σας. Παραλείποντας γεύματα αυξάνεται η πιθανότητα να κάνετε υπερβολές την ώρα του κυρίως γεύματος.
  3. Μην απορρίπτετε την πρόσκληση σε κάποιο γιορτινό γεύμα. Η απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις, οδηγώντας πολλές φορές σε συναισθηματική υπερφαγία.
  4. Οριοθετήστε την κατανάλωση αλκοόλ κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό σας και έχετε πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι γεμάτο με νερό.
  5. Ακολουθήστε την τακτική του πιάτου στα κυρίως γεύματα. Τοποθετήστε τα τρόφιμα στο πιάτο κατάλληλα χωρισμένα (1/2 πιάτου σαλάτα και λαχανικά, ¼ πιάτου τρόφιμα με πρωτεΐνη (κοτόπουλο, μοσχάρι, γαρίδες, αυγό, χοιρινό, και ¼ πιάτου τρόφιμα με υδατάνθρακες όπως ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, πίτες).
  6. Περιορίστε την κατανάλωση των επεξεργασμένων κρεάτων (αλλαντικά, λουκάνικα, παστά).

Καλές και χαρούμενες γιορτές!

Ηλιάνα Παπαδοπούλου, BSc, PgDip, MSc
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος