To "'Αλμα Ζωής" στην έκθεση "Οδύσσειες" του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «'Αλμα Ζωής» επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την περιοδική έκθεση , «Οδύσσειες». Η έκθεση αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Μουσείου.

Τρεις θεματικοί άξονες συναρθρώνουν την εκθεσιακή αφήγηση:

Το θαλασσινό ΤΑΞΙΔΙ, όπου απεικονίσεις πλοίων, μυθικές περιπλανήσεις, θαλάσσιοι θεοί αλλά και τέρατα, ήρωες, ταξιδευτές, αγαθά, ιδέες και γνώσεις από χώρες μακρινές, θα φωτίσουν τις πολλές πτυχές του ταξιδιού, τις ανατροπές και τη γοητεία του, και βέβαια τη βαθιά σχέση των κατοίκων του Αιγαίου με τη θάλασσα.

Οι ΙΘΑΚΕΣ, εμπνευσμένες από τον νόστο του Οδυσσέα. Οικουμενικές ιδέες και έννοιες σηματοδοτούνται με έργα που αποτυπώνουν τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών για ανάπτυξη και ευημερία, αλλά και την αναγκαιότητα της ανθρώπινης φύσης για δημιουργία.

Τέλος, η ΕΞΟΔΟΣ, με έργα συμβολικά που αποτυπώνουν τον θάνατο, τον έρωτα, την ελπίδα, τα ουσιώδη στη ζωή. Έργα που υποδηλώνουν τα ανώτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος, καλώντας τον καθένα από εμάς να παραλάβει τη σκυτάλη της δημιουργίας.

Στο τέλος της ξενάγησης η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «'Αλμα Ζωής», κα Έλυα Κούρεντα μοιράστηκε τις σκέψεις της σχετικά με το θέμα του εκθέματος "Οδύσσειες" σε σχέση με τις "Οδύσσειες" της κάθε γυναίκας με εμπειρία του καρκίνου μαστού:

« Αξίζει να αναλογιστούμε με βάση την κοινή μας εμπειρία , τη δική μας περιπέτεια, το δικό μας ταξίδι με τον καρκίνο του μαστού.
Ένα ταξίδι δύσκολο, που η κάθε μία από εμάς το βίωσε διαφορετικά και μας έβαλε στη διαδικασία αναζήτησης της προσωπικής μας Ιθάκης.
Πολλές φορές το έχουμε ξαναπεί ότι, με παράδοξο τρόπο, ο καρκίνος ήταν ένα «δώρο» που μας οδήγησε να ασχοληθούμε με τα σημαντικά και ουσιώδη στη ζωή μας».

Ευχαριστούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ιδιαίτερα την αρχαιολόγο-μουσειολόγο, Δρ Δέσποινα Καλεσοπούλου για την εξαιρετική ξενάγηση.