Υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από το «Άλμα Ζωής»

Μετά από απόφαση του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η πρόεδρος του ΔΣ, κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, υπέγραψε την Παγκόσμια Διακήρυξη για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ένα ουσιαστικό βήμα για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας των εφήβων κοριτσιών, των γυναικών, των οικογενειών και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

342.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 90% των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μπορούμε να θέσουμε τέλος με επείγουσα πρόοδο σε τρεις τομείς: εμβολιασμός, προσυμπτωματικός έλεγχος και θεραπεία.

Ταυτόχρονα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» συμμετέχει στην ελληνική συνεργασία 131 φορέων με τον ίδιο στόχο στη χώρα μας. Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), 131 επιστημονικοί, επαγγελματικοί, ερευνητικοί και κοινωνικοί φορείς, ιδρύματα, ινστιτούτα, ενώσεις και σύλλογοι ασθενών με καρκίνο, υποστηρίζουν την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής του ΠΟΥ ως προβλήματος δημόσιας υγείας και στη χώρα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας εάν εφαρμοσθεί η Παγκόσμια Στρατηγική και επιτευχθούν, μέχρι το 2030, οι εξής στόχοι:

  • 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακριβείας (HPV DNA testing) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών
  • 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.