Πρόγραμμα ενημέρωσης και κλινικού ελέγχου μαστού για γυναίκες 20-39 ετών | Απολογισμός 2011

Το πρόγραμμα ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου μαστού χρηματοδοτείται από τα έσοδα του Greece Race for the Cure®

Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τον 2ο Αγώνα Greece Race for the Cure®, που πραγματοποιήθηκε το 2010, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» με την έγκριση της Susan G. Komen for the Cure®, διατέθηκαν για την εκπόνηση ενός Προγράμματος Ενημέρωσης για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε νέες γυναίκες ηλικίας 20 – 39 ετών, σε συνδυασμό με την παροχή δωρεάν κλινικών εξετάσεων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «‘Αλμα Ζωής» σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού (ΕΧΕΜ) υλοποίησαν από τις 23 Μαϊου έως 3 Ιουνίου 2011, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και δωρεάν κλινικής εξέτασης μαστών για νέες γυναίκες ηλικίας 20-39 ετών.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις του Προγράμματος ήταν μια προσφορά του Ομίλου Υγεία (Πολυαιτρείο Αθηνών και Πολυιατρείο Δυτικής Αθήνας), του Ιατρόπολις, του Ιασώ General και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ευχαριστούμε επίσης, την εταιρία Modiano για τη δωρεάν παραγωγή του τηλεοπτικού σποτ του Προγράμματος και την εταιρία Παπαποστόλου για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση του Προγράμματος.

Οι εξετάσεις έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), ενώ προσέφεραν δωρεάν διαγνωστικά εξετάσεις, o Όμιλος Υγεία (Πολυιατρείο Αθηνών και Πολυιατρείο Δυτικής Αθήνας), το Ιατρόπολις, το Ιασώ General, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Επίσης, από τα έσοδα χρηματοδοτήθηκαν πέντε Ψυχοθεραπευτικές Ομάδες που λειτούργησαν στο «Άλμα Ζωής» το 2011.

O Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού και Επιστημονικά Υπεύθυνος για το Πρόγραμμα, κύριος Χρήστος Ι. Μαρκόπουλος, MD, Phill(UK), ανακοινώνει τα αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από το Πρόγραμμα ενημέρωσης νέων γυναικών σε συνδυασμό με τις δωρεάν κλινικές εξετάσεις.

Αποτελέσματα προγράμματος 2011

Μέσα από το Πρόγραμμα,

  • 1130 γυναίκες δήλωσαν ενδιαφέρον να εξεταστούν από χειρουργό μαστού
  • 545 γυναίκες που κάλυπταν το κριτήριο τη ηλικίας επιλέχθηκαν να εξεταστούν
  • 386 γυναίκες προσήλθαν για εξέταση

Από τις 386 γυναίκες που εξετάστηκαν, οι

  • 114 γυναίκες παραπέμφθηκαν για υπερηχογράφημα μαστών
  • 55 γυναίκες παραπέμφθηκαν για μαστογραφία και
  • 4 γυναίκες παραπέμφθηκαν για κυτταρολογική εξέταση

Ευρήματα μέσω του Προγράμματος

Από τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψαν τα εξής ευρήματα:

  • 21 κύστεις
  • 9 αδενώματα
  • 2 όζοι
  • 1 θήλωμα, το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά
  • 1 αδένωμα, το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά
  • 1 καρκίνος, ο οποίος βρέθηκε σε γυναίκα 37 ετών, η οποία δεν είχε κανένα οικογενειακό ιστορικό.

Σημειώνεται ότι το εύρημα διαπιστώθηκε σε υπερηχογράφημα ενώ η μαστογραφία ήταν αρνητική.

Η κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και Πρόεδρος του Αγώνα Greece Race for the Cure® αναφέρει:

«Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε νέες γυναίκες ηλικίας 20 – 39 ετών μας χαροποιεί, γιατί μέσα από τις εξετάσεις από χειρουργούς μαστού και τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις προλάβαμε ένα καρκίνο μαστού σε μια κοπέλα 37 ετών χωρίς οικογενειακό ιστορικό και σε κάποιες άλλες ευρήματα μικρότερης σημασίας.
Αυτό αποδεικνύει τη σπουδαιότητα αυτού του Προγράμματος γιατί για εμάς είναι πολύτιμη η ζωή έστω και μιας γυναίκας και μάλιστα τόσο νέας, που πρόλαβε και αντιμετώπισε άμεσα τον καρκίνο της».