Η ΕΛΛΟΚ συμμετέχει στο #MakeSenseCampaign για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου (ΚΚ&Τ)

Η ΕΛΛΟΚ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΕΦΑΛΗΣ & ΤΡΑΧΗΛΟΥ

“ Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ζωή, γιατί να μένεις στην αφάνεια;”
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου για 2η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Ενημέρωσης #MakeSenseCampaign για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου (ΚΚ&Τ). Ο Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ο 7ος συνηθέστερος στην Ευρώπη και αποτελεί μια ασθένεια με πολλές μορφές για την οποία δεν υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση μεταξύ των πολιτών, των ασθενών και των οργανώσεων τους. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το 2012, είχαμε 1.350 ασθενείς διαγνωσθέντες με ΚΚ&Τ.

Σε συνέχεια της περσινής μας δράσης και την διοργάνωση της ενημερωτικής διημερίδας, με την οποία για πρώτη φορά φέραμε στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή εκστρατεία #MakeSenseCampaign για τον ΚΚ&Τ, φέτος αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στη διάχυση της ενημέρωσης στο ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 05 Σεπτεμβρίου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2018, η ΕΛΛΟΚ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία #MakeSenseCampaign και υλοποιεί στη χώρα μας τις παρακάτω δράσεις:

Πρόσκληση σε Δράση προς το Υπουργείο Υγείας :
Η πρόσκληση αφορά την ενημέρωση του Υπουργείου για τις “Συστάσεις για μια πολιτική αντιμετώπισης του Καρκίνου Κεφαλής &Τραχήλου” που περιλαμβάνονται στο Πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Διημερίδας για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου με τίτλο «Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος», που διοργανώθηκε στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα, από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας #MakeSenseCampaign, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχε η χώρα μας.

Η επιστολή προς το Υπουργείο που εστάλη από κοινού με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση και τη θεραπεία των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, έχει σκοπό να ωθήσει το Υπουργείο να προβεί τις απαραίτητες ενέργειες και να λάβει τις αποφάσεις εκείνες, που θα οδηγήσουν στη βελτίωσητων συνθηκώνδιάγνωσης, νοσηλείας, φροντίδας, αποκατάστασης και επιβίωσης των συγκεκριμένων ασθενών. Στην Πρόσκληση σε Δράση προς το Υπουργείο Υγείας συμμετείχαν :

• Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ)
• Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (ΕΕΚΚ&Τ)
• Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (ΕΕΟΣ)
• Ελληνική Εταιρεία ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου (ΕΕΩΡΛΚ&Τ)
• Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)
• Πανελλήνιος Σύλλογος Λαρυγγεκτομυθέντων (ΠΑΝΣΥΛΑ)
• Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Δράσης JointActionforRareCancers
Καθημερινά δημοσιεύματα/ αναρτήσεις στον ιστότοπο μας και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ενημέρωση για τη διατροφή των ασθενών με Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου, με προβολή του Ευρωπαϊκού βιβλίου μαγειρικής, με πρακτικές οδηγίες και συνταγές από ασθενείς,το οποίο η ΕΛΛΟΚ μετέφρασε και στην Ελληνική γλώσσα

Δημιουργία και παρουσίαση συνταγών από καταξιωμένους Σεφ στη χώρα μας, ειδικά για τους ασθενείς με ΚΚ&Τ που βασίζονταιστην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα.

Ενημέρωση των εκπροσώπων των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου από την ΕΛΛΟΚ και το Σύλλογο ΣΥΝΕΧΙΖΩ Ν. Έβρου κατά τη διάρκεια του 10ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Καρκινοπαθών, στις 21 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Πραγματοποίηση δράσης ενημέρωσης από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ στον Πειραιά, με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Συλλόγου Λαρυγγεκτομηθέντων ΠΑΝΣΥΛΑ

Η εκστρατεία ενημέρωσης #MakeSenseCampaign, ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Τραχήλου (EuropeanHeadandNeckSociety - EHNS) και αναπτύχθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (EuropeanCancerPatientCoalition – ECPC), προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό κοινό για τον άγνωστο καρκίνο, τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπήςτης Διημερίδας που πραγματοποιήσαμε το 2017, προέκυψε από τη σύνθεση των βιωματικών εμπειριών των ίδιων των ασθενών με Καρκίνο Κεφαλής &Τραχήλου σε συνδυασμό με την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία των συμμετεχόντων επιστημόνων. Αποτελεί δε ένα πολύ χρήσιμο οδηγό συστάσεων, ιδιαίτερης αξίας, καθώς αυτές στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα που προέρχονται απευθείας από τους ασθενείς και τους θεράποντες ιατρούς τους, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ διεπιστημονικό φάσμα, συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό μία ολοκληρωμένη και πλήρως στοιχειοθετημένη πρόταση. Θεωρούμε σημαντικό να μεταφέρουμε στο Υπουργείο Υγείας τα αιτήματα των ασθενών αλλά και τα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών αυτών.

Η Πρόσκληση σε Δράση προς το Υπουργείο Υγείας, εντάχθηκε στις δράσεις κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, στο πλαίσιο της φετινής συμμετοχής μας στην εκστρατεία ενημέρωσης #MakeSenseCampaign 2018, η οποία λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη το διάστημα 17 έως 22 Σεπτεμβρίου 2018.
Σχετικά με την ΕΛΛΟΚ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, που ήδη λειτουργούσε άτυπα ως ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. από το 2011, νομιμοποιήθηκε το 2016, ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 33 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.
Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)
Σχετικά με την Εκστρατεία MakeSense

Κάθε χρόνο, τον πρώτο μήνα του φθινόπωρου, διεξάγεται πανευρωπαϊκά η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, #MakeSense.

Η Εκστρατεία MakeSense είναι μια μοναδική και συναρπαστική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλής και Τραχήλου (EuropeanHeadandNeckSociety, EHNS), με επικεφαλής τον Καθ. JeanLouisLefebvre και τον Καθ. C. RenéLeemans. Η EHNS είναι ένας πολύ-επιστημονικός φορέας που συσπειρώνει εμπειρογνώμονες από πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων ειδικούς από πολλές ιατρικές ειδικότητες συμπεριλαμβανομένων ειδικών στον καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, χειρουργών στόματος και πλαστικών χειρουργών, ακτινοθεραπευτών, ογκολόγων, εξειδικευμένων ακτινολόγων και παθολογοανατόμων .

Η εταιρεία συσπειρώνει επίσης και άλλους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων λογοθεραπευτών, ογκολογικών νοσηλευτών, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, διατροφολόγων, κοινωνικών λειτουργών, βασικών επιστημόνων και οργανώσεων ασθενών που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε πτυχή του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

Στόχος της εκστρατείας MakeSense, είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου και, απώτερα, η βελτίωση της έκβασης των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.