Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΛΛΟΚ: Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2023

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Υγεία είναι η λέξη που ακούγεται από τα χείλη όλων μας ως ευχή, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών ή εκείνες που είναι σημαντικές για τον καθένα μας. Υγεία για εμάς, υγεία για τους αγαπημένους μας, υγεία για όλο τον κόσμο!

Όλοι μας επιζητούμε στη ζωή μας επιτυχία, κέρδη, αναγνώριση, δημιουργικότητα, ευτυχία, αλλά κατανοούμε πολύ καλά, ότι χωρίς την υγεία μας, μικρή σημασία έχουν αρκετά από αυτά, ενώ άλλα δεν μπορούν να πραγματωθούν, αν δεν την έχουμε.

Οι προσδοκίες που γεννά ο ερχομός του νέου έτους πάντα είναι μεγάλες, όμως από μόνες τους δεν αρκούν για να αλλάξουμε σελίδα. Απαραίτητη είναι και η δική μας βούληση για ενεργή συμμετοχή και ανάληψη δράσης, που θα οδηγήσει στην πραγμάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτές. Και αυτό έχει αξία αν ξεκινήσουμε πρώτα από εμάς τους ίδιους. Αν δεσμευτούμε ότι θα φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και την οικογένειά μας, με τη διενέργεια των προβλεπόμενων τακτικών ιατρικών ελέγχων, τη συνειδητή υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, περιορίζοντας ό,τι μας βλάπτει και επιλέγοντας σωστή διατροφή και περισσότερη άσκηση, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα ό,τι οι δικοί μας άνθρωποι μας χρειάζονται: να είμαστε δίπλα τους, γεροί και δυνατοί.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, τη χρονιά που πέρασε, μεγάλωσε κι άλλο, καθώς είχε τη χαρά να καλωσορίσει πέντε νέα μέλη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μελών της σε 45 σε όλη την Ελλάδα! Πέντε νέα μέλη που κάνουν τη φωνή όλων μας ακόμη πιο δυνατή, ακόμη πιο σθεναρή. Σημαντικές δράσεις, νέες συνεργασίες, έναρξη της κοινωνικής υπηρεσίας και πέντε εκδηλώσεις με φυσική συμμετοχή, αποτελούν ορισμένα από τα σημεία στα οποία αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία και τα οποία μας τροφοδοτούν με ενέργεια και για τη νέα χρονιά.

Οι στόχοι μας για φέτος υψηλοί, το ίδιο και η θέλησή μας, για να συνεχίσουμε με περισσότερη θέρμη τις δημιουργικές προσπάθειες για λιγότερο καρκίνο και περισσότερη υγεία, για τη βελτίωση των συνθηκών για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, για υποστήριξη της επανένταξης στην εργασία και την κοινωνία, για ανάπτυξη επιτέλους και στη χώρα μας δομών ανακουφιστικής φροντίδας και με την ελπίδα ότι η λίστα αυτή του χρόνου θα είναι μικρότερη.

Το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, με σημείο αναφοράς όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αποτελεί την επίσημη έναρξη των διαδικασιών που έχουν ως στόχο να θέσουν στην ατζέντα των πολιτικών για την υγεία, όλα αυτά τα θέματα που αφορούν την ογκολογική κοινότητα και πολλά άλλα. Φέτος επιδίωξή μας είναι να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για πραγματική σύγκλιση και να συνδράμουμε στην επιτάχυνση των εξελίξεων για τον έλεγχο του καρκίνου και τη βελτίωση στην περίθαλψη και φροντίδα του καρκίνου και στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές. Σε αυτό το Συνέδριο είστε όλοι καλεσμένοι και η συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς.

Εστιάζοντας λοιπόν στην υγεία, ως το υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο και ως την πρώτη από όλες τις ευχές που έρχονται αυτές τις μέρες στο μυαλό μας, με την αγάπη και την ειρήνη να ακολουθούν, ας συγκρατήσουμε ότι η συμμετοχή μας σε αυτό «το καλύτερο αύριο που προσδοκούμε», σε μεγάλο βαθμό περνάει και από το δικό μας χέρι και ας αναλάβουμε δράση από τώρα όλοι μαζί.

Όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»!

Καλή Χρονιά με Υγεία,
Γιώργος Καπετανάκης

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό δελτίο της ΕΛΛΟΚ