Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΛΛΟΚ: Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Ο χειμώνας μας αποχαιρετάει, οι μέρες σιγά-σιγά μεγαλώνουν και αυτό που μένει σαν απολογισμός των τελευταίων μηνών, αλλά και αφετηρία της νέας χρονιάς, είναι ένα αίσθημα αισιοδοξίας πως όλο και κάτι συνεχώς αλλάζει στο πεδίο του καρκίνου στη χώρα μας. Η επομένη του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ έδειξε πως οι εξελίξεις επιταχύνονται διαρκώς, πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη και στις πρακτικές της. Το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ λειτούργησε σαν προπομπός μιας σειράς εξελίξεων και κινήσεων από την πολιτεία προς το όφελος του ογκολογικού ασθενή και των οικείων του.

Μία από τις σπουδαιότερες εξελίξεις, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από το βήμα του Συνεδρίου μας από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, είναι η κατοχύρωση του Δικαιώματος στη Λήθη των ασθενών με καρκίνο. Η υιοθέτηση «του Δικαιώματος στη Λήθη» έχει ως στόχο να άρει τις ανισότητες και τις οικονομικές διακρίσεις που υφίστανται άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει από καρκίνο και είναι πλέον υγιή, χωρίς υποτροπές ή λήψη θεραπείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και είναι κάτι που η ΕΛΛΟΚ διεκδικούσε ακατάπαυστα το τελευταίο διάστημα. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντική είναι η δέσμευση της άμεσης υλοποίησης ενός στιβαρού Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου, και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ανακοινώσεις που επίσης έγιναν στο Συνέδριό μας, από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Τέλος, μέσω της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχωρήσαμε με την European Cancer Organization, αλλά και με την ανακοίνωση της συνεργασίας μας, δεσμευτήκαμε να εργαστούμε μαζί, με στόχο να έρθει πιο κοντά η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα του καρκίνου και να εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.

Έχοντας σαν σύμμαχο αυτές τις τόσο θετικές εξελίξεις, που η ΕΛΛΟΚ εδώ και χρόνια προσπαθεί να επιταχύνει, και με τα μέλη μας συνεχώς να αυξάνονται, συνεχίζουμε με ελπίδα το απαιτητικό έργο μας, δεσμευόμενοι πως το 2024 θα είναι η χρονιά της ριζικής αλλαγής στο πεδίο του καρκίνου. Με τη συνεργασία της επιστημονικής και ερευνητικής ογκολογικής κοινότητας και των ασθενών, αλλά και τον συντονισμό της πολιτείας, η οποία έχει ξεκινήσει να θέτει επιτέλους τον Άνθρωπο στο Επίκεντρο, θα κατορθώσουμε να φέρουμε τα πιο θετικά νέα στους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου στην Ελλάδα.

Καλή σας ανάγνωση,

Γιώργος Καπετανάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό δελτίο της ΕΛΛΟΚ