Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2023)

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Το φετινό φθινόπωρο ήταν για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ιδιαίτερα ενεργό όσον αφορά τις συντονισμένες προσπάθειες για εφαρμογή πολιτικών υγείας που θα διασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα.

Μέσα από συναντήσεις με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς υγείας, συνεργασία με την επιστημονική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία φαρμάκου και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με Διεθνείς και Εθνικούς Οργανισμούς, ανοίγουν δρόμοι για ουσιαστικές συνέργειες. Συνέργειες που έχουν ως στόχο να φέρουν τους ασθενείς με καρκίνο στο επίκεντρο, ως συν-διαμορφωτές ενός συστήματος περίθαλψης και φροντίδας που θα λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες τους σε κάθε στάδιο στο ταξίδι της νόσου, από τη διάγνωση ως και την επιβίωση και την επανένταξη.

Στις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, έρχεται να προστεθεί και η δημόσια δέσμευση της πολιτείας διά στόματος του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και Εθνικού Συμβουλίου Καρκίνου, τα οποία θα λειτουργήσουν ως κεντρικοί πυλώνες για την διαχείριση της ογκολογικής φροντίδας στη χώρα μας.

Οι εξελίξεις προοιωνίζονται ιδιαίτερα θετικές και γι’ αυτό χρειάζεται να επενδύσουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της ογκολογικής κοινότητας, ώστε η πρόοδος που καταγράφεται στα πεδία της εξατομικευμένης ιατρικής, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας για τον καρκίνο, να επιτρέψουν στη χώρα μας να κάνει ένα άλμα ποιότητας στη διαχείριση του καρκίνου, μέσα από την υιοθέτηση διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν την καθολική πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών.

Σε όλους αυτούς τους τομείς και κυρίως στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις, θα εστιάσουμε άλλωστε και στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, με σημείο αναφοράς όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η συμμετοχή και η συμβολή όλων μας στις εργασίες του θα δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα και ώθηση, σύσσωμης της ογκολογικής κοινότητας, στη δυναμική διεκδίκηση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στη βέλτιστη φροντίδα και θεραπεία.

Η οικογένεια της ΕΛΛΟΚ εξακολουθεί να μεγαλώνει εξάλλου, καθώς το διάστημα αυτό είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε τα παρακάτω τρία νέα μέλη:

  • Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα και Φίλων,
  • Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης “Ορίζοντας” από τα Χανιά και
  • Σύλλογο Καρκινοπαθών Φίλων και Εθελοντών Ν. Λασιθίου “Στηρίζω”

τα οποία συμμετέχοντας στην ΕΛΛΟΚ και φέρνοντας τη δική τους οπτική θα συμβάλλουν στο να κάνουν τη φωνή των ασθενών με καρκίνο και των οικείων τους ακόμα πιο δυνατή.

Καλή ανάγνωση!

Γιώργος Καπετανάκης
Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό δελτίο της ΕΛΛΟΚ