Δελτίο Τύπου ΕΛΛΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο 2022

 

ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, είναι μία ημέρα γιορτής για τους ανθρώπους που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο, ημέρα ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ασθενών και των οικείων τους, ημέρα μνήμης για όσους/ όσες μας άφησαν, καθώς και ημέρα υπενθύμισης ότι οι κοινοί αγώνες των ασθενών και των συλλόγων τους πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την πρόσβαση σε έγκαιρη, καθολική και ισότιμη ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τη διάγνωση, αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνική ζωή και την απασχόληση, αλλά και σε αξιοπρεπή φροντίδα τέλους ζωής.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της διαδικτυακής γιορτής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ και των συλλόγων της, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, φέτος αυτήν την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Στόχος της διαδικτυακής γιορτής, με τίτλο «Τιμούμε, ενδυναμώνουμε, υποστηρίζουμε, γιορτάζουμε!» ήταν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα από όλους τους συλλόγους μας, ότι οι ασθενείς, οι φροντιστές, οι οικογένειές τους, και οι σύλλογοί τους θα συνεχίσουν να αγωνίζονται καθημερινά για την ουσιαστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη, φροντίδα και ενδυνάμωση των ασθενών και παράλληλα θα συνεχίσουν να διεκδικούν από την πολιτεία την υιοθέτηση πολιτικών υγείας και έρευνας για τον καρκίνο, την θεσμοθέτηση μέτρων υποστήριξης των φροντιστών ασθενών με καρκίνο, και την άμεση εφαρμογή μέτρων για την κάλυψη των υφιστάμενων ανεπαρκειών στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα.

Σε μήνυμά της για την ημέρα επιβίωσης από τον καρκίνο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, αναφέρει σχετικά:

«Η σημερινή ημέρα υπογραμμίζει σε όλους μας πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε θέματα πρόληψης, να δοθεί η δυνατότητα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και σαφώς να υποστηριχθεί η θεραπεία όσων διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Ξεκινάμε το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τους συχνούς καρκίνους για όλους τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου. Και είμαστε δίπλα στους νοσούντες και τις οικογένειές τους, με πρώτιστο μέλημά μας την ανακούφιση και ίασή τους. Επιστημονική κοινότητα και κοινωνία μπορούμε να συμβάλλουμε στη σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που διαγιγνώσκονται αργά, να βοηθήσουμε όλους και να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών που κερδίζουν τη μάχη με την ασθένεια και βγαίνουν γεροί και νικητές»

Στη γιορτή απηύθυναν χαιρετισμό και το προσωπικό τους μήνυμα, εκπρόσωποι συλλόγων-μελών της ΕΛΛΟΚ από όλη την Ελλάδα. Κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ήταν ότι η Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο είναι μία υπενθύμιση της ανάγκης συλλογικής δράσης, ώστε να βελτιωθούν άμεσα και ουσιαστικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης, επανένταξης, επιβίωσης και τέλους ζωής για όλους ανεξαιρέτως τους/ τις ασθενείς με καρκίνο.

Τα μέλη μας μέσα από τις σύντομες τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι:

  • Ο καρκίνος θα πρέπει πλέον να αποκαλείται με το όνομά του και να μην σχετίζεται άμεσα με το τέλος της ζωής. Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, για την οποία σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπείες και οφείλει να αντιμετωπίζεται τόσο από τους ασθενείς όσο και από την κοινωνία όχι ως εμπόδιο αλλά ως αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.
  • Ο καρκίνος δεν αποτελεί ένα «τέλος», αλλά μία «διαδρομή», την οποία για να διανύσουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα, τόσο από τον περίγυρό τους, όσο και από τους συλλόγους τους και την πολιτεία.
  • Η εμπειρία της νόσου μπορεί να γίνει πυξίδα για άλλους/άλλες ασθενείς, συμβάλλοντας στη θετική έκβασή τους.
  • Οι ασθενείς και οι επιβιώσαντες εξακολουθούν να απολαμβάνουν κάθε τους ημέρα, υπάρχουν και ονειρεύονται για τους ίδιους, για τους δικούς τους, για την ίδια τη ζωή!
  • Δεν ζούμε μόνο μια φορά, ζούμε κάθε μέρα!
  • Αγωνιζόμαστε όλοι και όλες μαζί για έγκαιρη, καθολική και ισότιμη ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα!

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα κατά του Καρκίνο παρέχει στις χώρες μέλη της ΕΕ μεγάλες και ανεπανάληπτες ευκαιρίες βελτίωσης της ογκολογικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής των ασθενών και της επιβίωσης από τον καρκίνο. Η έναρξη ανοικτής συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και όλων των δημοσίων φορέων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, με τους εκπροσώπους ασθενών, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στο χώρο της ογκολογίας, τα ινστιτούτα ερευνών και την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές ομάδες εργασίας σε κάθε τομέα του προγράμματος, από την πρόληψη, έγκαιρη, διάγνωση και θεραπεία, ποιότητα ζωής και ανακουφιστική φροντίδα είναι επιβεβλημένη.

Οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΒ, κ.ά.) έχουν ήδη δημιουργήσει αντίστοιχες δομές σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό επιφανών επιστημόνων και ερευνητών εντός και εκτός της χώρας, καθώς και σημαντικό αριθμό έμπειρων ασθενών και επιβιωσάντων από τον καρκίνο, ώστε να διεκδικήσει με αυτοπεποίθηση και επάρκεια τη συμμετοχή της στα μεγάλα έργα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Σχέδιου για τον Καρκίνο και στα έργα έρευνας και τεχνολογίας της Αποστολής για τον Καρκίνο.

Η γιορτή, που ήταν ανοιχτή για το κοινό και μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook και την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, έκλεισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η βραβευμένη συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, που μας τίμησε με τη συμμετοχή της.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τη γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον καρκίνο, με τίτλο «Τιμούμε, ενδυναμώνουμε, υποστηρίζουμε, γιορτάζουμε!» μπορείτε να βρείτε εδώ.