Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση - Έναρξη Αιτήσεων 2023

Το πρόγραμμα της γενετικής συμβουλευτικής και ανάλυσης συνεχίζεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και για το 2023.
Ο γενετικός έλεγχος παρέχεται δωρεάν, κατόπιν επιλογής, σε μέλη του Συλλόγου που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ορίζονται παρακάτω.

Διευκρινίζεται ότι, δεδομένης πλέον της δυνατότητας συνταγογράφησης του γονιδιακού ελέγχου, η υλοποίηση για το 2023 θα λειτουργήσει επικουρικά, καλύπτοντας τα μέλη που δεν πληρούν τα κριτήρια συνταγογράφησης, παρ’ όλα αυτά χρήζουν γονιδιακού ελέγχου.

Μέσα από το πρόγραμμα, οι γυναίκες-μέλη του Συλλόγου:

  • ενημερώνονται για τον γονιδιακό έλεγχο και τη σημασία του
  • εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, έχουν μια συνάντηση με γενετιστή κατά την οποία γίνεται λεπτομερής λήψη ιστορικού
  • έχουν ατομικές συναντήσεις με ψυχολόγο, προκειμένου να διερευνηθεί το κίνητρό τους και η ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς και να εκτιμηθεί ο τρόπος διαχείρισης των πιθανών αποτελεσμάτων
  • οι γυναίκες που πληρούν όλα τα κριτήρια υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο εντελώς δωρεάν
    μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν τελική συνάντηση με την ψυχολόγο του Συλλόγου

Κριτήρια:

Γονιδιακός έλεγχος σε ασθενείς-μέλη του Συλλόγου με διάγνωση καρκίνου του μαστού που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Διάγνωση τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού μετά τα 45 έτη.
  • Διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού μετά τα 45 και πριν τα 50 έτη.
  • Διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ανεξαρτήτως άλλων κριτηρίων.
  • Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, είναι ανασφάλιστες και έχουν βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό (τουλάχιστον δύο ακόμα περιστατικά με διάγνωση καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών από την ίδια μεριά της οικογένειας τους) ή έχουν νοσήσει οι ίδιες κάτω των 45 ετών
  • Διάγνωση ανδρικού καρκίνου του μαστού

Αιτήσεις συμμετοχής

Από 16 Ιανουαρίου 2023 έως και 28 Φεβρουαρίου 2023, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10πμ. – 4μμ, τηλεφωνικά στην κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου, κυρία Κορίνα Τσομπανισάκη, στο 210 8815444 (εσωτ.19).

*Σημειώνεται ότι η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με βάση τις ιστοπαθολογικές διαγνώσεις των ατόμων και των συγγενών τους (όπου είναι διαθέσιμες), το οικογενειακό ιστορικό και η ασφαλιστική τους κάλυψη ή μη. Κατά τη δήλωση της αίτησης, χρειάζεται και η ταυτόχρονη προσκόμιση παραπεμπτικού από τον θεράποντα ιατρό.

Για τις γυναίκες που θα βρεθούν θετικές στον γονιδιακό έλεγχο δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν 3 επιπλέον μέλη της οικογένειάς τους.
Όλες οι διαγνώσεις πρέπει να επιβεβαιώνονται με την αντίστοιχη ιστολογική έκθεση.

**Σημαντικό: Η πλήρωση των παραπάνω κριτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα αλλά δεν προεξοφλεί την επιλογή της.

Περισσότερες Πληροφορίες: https://almazois.gr/programmata/genetiki-symvouleutiki-analysi/

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τα καθαρά έσοδα του αγώνα Greece Race for the Cure®