Απολογισμός Παρέμβασης Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού στην Κάρπαθο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρέμβαση ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο από τις 11 έως τις 16 Ιουλίου 2019.

Η παρέμβαση διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης, ύστερα από αίτημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων.

*Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τα καθαρά έσοδα του Αγώνα Δρόμου και Συμβολικού Περίπατου Greece Race for the Cure®.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, 92 γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαστογραφικό έλεγχο, ενώ 42 γυναίκες υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση μαστού.

Την ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Πηγαδίων, παρακολούθησαν περισσότερα από 120 άτομα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καρπάθου, κύριος Ηλίας Λάμπρος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, κύριος Γεώργιος Δήμαρχος, Ο Πρόεδρος του Ομίλου Καρπαθίων Νέων, κύριος Ερρίκος Γιαλλουράκης και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, κύριος Νικόλαος Καμπάνης.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης μίλησαν ο κύριος Μιχάλης Κοντός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΛΑΙΚΟ Noσοκομείο, σχετικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η κυρία Ελένη Λέκα, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Παρεμβάσεων Ενημέρωσης και Πρόληψης Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», σχετικά με τους ανασταλτικούς παράγοντες πρόληψης και τέλος η κυρία Αντιγόνη  Μελετίου, Εθελόντρια του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Κακρίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», σχετικά με την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου και παραδοσιακή ορχήστρα.
Το  πρόγραμμα μαστογραφικού και κλινικού ελέγχου μαστού ήταν:

11 & 12 Ιουλίου
9πμ. – 2μμ, Κέντρο Υγείας Καρπάθου, Πηγάδια
Κλινική εξέταση μαστού και μαστογραφία

13 Ιουλίου
9πμ – 2μμ, Κέντρο Υγείας Καρπάθου, Πηγάδια
Μαστογραφία

14 Ιουλίου
9πμ. – 2μμ, Διαφάνι
Μαστοργραφία

15 Ιουλίου
9πμ - 2μμ, Μεσοχώρι
Μαστογραφία

16 Ιουλίου
9πμ - 2μμ, Αρκάσα
Μαστογραφία

Στο κλιμάκιο του Πανελληνίου Σύλλλογου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» συμμετείχαν,  ο κύριος Μιχάλης Κοντός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΛΑΙΚΟ Noσοκομείο, η Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου και υπεύθυνη του προγράμματος, κυρία Ελένη Λέκα καθώς και εκπαιδευμένη εθελόντρια του Συλλόγου. Από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κρήτης, κύριος Νικόλαος Καμπάνης και ο τεχνολόγος – ακτινολόγος, κύριος Γιώργος Νταγιαντάς. Από το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, συμμετείχε καθημερινά ο οδηγός, κύριος Γιώργος Παπαδάκης, για την μετακίνηση του μαστογράφου.

Τις δράσεις καθημερινά υποστήριζαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Καρπαθίων Νέων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνεργάτες μας, φορείς και πρόσωπα που υποστήριξαν και βοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή της εκστρατείας:

Από την Περιφέρεια Κρήτης τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κύριο Γιώργο Πιτσούλη, τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας κύριο Νικόλαο Καμπάνη και τον τεχνολόγο – ακτινολόγο κύριο Γιώργο Νταγιαντά.

Από το Δήμο Καρπάθου τον Δήμαρχο κύριο Ηλία Λάμπρο και τη γραμματέα κυρία Κατερίνα Νάζου.
Από το Κέντρο Υγείας Καρπάθου τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κύριο Γεώργιο Δήμαρχο, την Διευθύντρια κυρία Αθανασία Συμοιρίκη, την Κοινωνική Λειτουργό κυρία Όλγα Ντρέλια, την Επισκέπτρια Υγείας κυρία Κωνσταντίνα Τζανάκη και τον οδηγό κύριο Γιώργο Παπαδάκη.

Ευχαριστούμε επίσης τον Πάρεδρο της Ολύμπου κύριο Γιάννη Μακρυμανώλη και τον Πάρεδρο του Μεσοχωρίου κύριο Βασίλη Νοταρά για τη ζεστή φιλοξενία τους στα χωριά τους.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Μιχάλη Κοντό που συμμετείχε στο κλιμάκιο του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και πραγματοποίησε την κλινική εξέταση μαστού.

Τέλος ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους αγαπητούς μας φίλους και συνεργάτες από τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων, τον Πρόεδρο κύριο Ερρίκο Γιαλλουράκη και τον Αντιπρόεδρο κύριο Γιώργο Νοταρά, που είχαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση αυτής της παρέμβασης και την υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις.