Ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "'Αλμα Ζωής" στέλνει ένα μήνυμα σε όσες και όσους έρχονται αντιμέτωποι με την ασθένεια.

 

O καρκίνος αντίπαλος και δάσκαλος ζωής Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι ασθένεια απειλητική για την ζωή μας. Όλοι απευχόμαστε να μας συμβεί. Η αντιμετώπιση του δεν είναι εύκολη υπόθεση Eίναι ένας ισχυρός αντίπαλος. Χτυπά την πόρτα μας απρόσκλητα και δεν κάνει διάκριση σε μόρφωση, σε κοινωνική τάξη, σε οικονομική επιφάνεια, σε οικογενειακή κατάσταση, ακόμα και σε ηλικία. Χρειάζεται δύναμη, θετική σκέψη και κουράγιο για να χειραγωγήσεις τα συναισθήματα που προκαλεί: τον φόβο, την αγωνία, την στενοχώρια, τον θυμό, το άγχος, κ.α. Πρέπει να σφίξεις το ζωνάρι για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες των θεραπειών και τις παρενέργειες τους. Η ασθένεια σε φέρνει αντιμέτωπη με τα πιο βαθειά υπαρξιακά σου προβλήματα, της ζωής και του θανάτου, δυνάμεις αντίρροπες μάχονται μέσα σου καθημερινά. Ποιος κερδίζει; Υπάρχει πραγματικό όφελος;

 

Σίγουρα ΝΑΙ! Η εμπειρία με την ασθένεια μας διδάσκει, όπως κάθε μεγάλη ή μικρή δυσκολία στη ζωή. Την επίγνωση ότι η ζωή είναι σύντομη για όλους τους ανθρώπους και αξίζει να τη ΖΟΥΜΕ με όλη μας την δύναμη. Την συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Την ευγνωμοσύνη για τα καλά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα στη ζωή μας, για ότι έχουμε, για ότι κατακτήσαμε, για ότι μας χαρίστηκε, για ότι κερδίσαμε, για τις εμπειρίες που έχουμε αξιωθεί να ζήσουμε. Την ανάγκη να μείνουμε ενεργοί, δραστήριοι και μάχιμοι. Την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούμε στη ζωή, να δώσουμε έμφαση στις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες, να σεβαστούμε περισσότερο τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε ακόμα πιο πολύ. Να οριοθετηθούμε καλύτερα και να χαρούμε γνήσια και ουσιαστικά τις σχέσεις μας με τους άλλους. Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στα προβλήματα των άλλων, χωρίς να επιβαρύνουμε τον εαυτό μας. Να ενεργοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να οραματιζόμαστε και να ΘΕΛΟΥΜΕ. Να θέλουμε να ζήσουμε και όχι απλά να επιβιώνουμε.

 

 Να θέλουμε μια ζωή καλύτερη, όπως μας αξίζει!