«Η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του καρκίνου είναι αναγκαία, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το όφελος, να συνδράμει την αύξηση της επιβίωσης και να εγγυηθεί τη συνέχεια μέσα από σαφή χρονοδιαγράμματα, συνέργειες, αξιολογήσεις και προσαρμογές». Με κεντρικό αυτό το συμπέρασμα από την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργου Καπετανάκη, ολοκληρώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου για τις πολιτικές υγείας του Καρκίνου που διοργανώθηκε από την Boussias Events με την παρουσία περισσοτέρων από 140 συμμετεχόντων και 32 διακεκριμένων ομιλητών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με κεντρικό θέμα: “Οι προκλήσεις στη μάχη κατά του καρκίνου: Κόστος, πρόληψη, πρόσβαση και θεραπευτικά μονοπάτια», το συνέδριο φέτος επικεντρώθηκε στις εθνικές προκλήσεις, τις στρατηγικές και τα οικονομικά του καρκίνου, τα μητρώα ασθενών, και το ρόλο των ασθενών στα κύρια ζητήματα που τους αφορούν.
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, με την ομιλία της "Οι προτάσεις των ογκολογικών ασθενών προς την Πολιτεία" στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου με θέμα "Προς ένα Εθνικό μητρώο νεοπλασιών".
Η κυρία Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών και στις προτάσεις τους για τις λύσεις τους και έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξειδικευμένων κέντρων ολοκληρωμένης φροντίδας για κάθε τύπο καρκίνου, για να ξέρουν οι πολίτες πού πρέπει να απευθυνθούν όταν διαγνωστούν με κάποιο τύπο καρκίνου.
Βασικοί παράγοντες για τον έλεγχο του καρκίνου και για τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, όπως είπε, είναι η επαρκής στελέχωση των δομών με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η ενίσχυση των νοσοκομείων με τον κατάλληλο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και ο πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών.
Για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση χρειάζεται η ενίσχυση των παθολογοανατομικών εργαστηρίων και η αποζημίωση των βιοδεικτών, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μεταξύ διάγνωσης και έναρξης της θεραπείας.
Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η σύσταση των ογκολογικών συμβουλίων, η ολοήμερη λειτουργία όλων των ακτινοθεραπευτικών κέντρων, η καταπολέμηση των αιτιών των άτυπων πληρωμών, η ψυχοκοινωνική στήριξη θα συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας. Τέλος, ο καθορισμός ενός συντονιστή γιατρού για την φάση μετά τη θεραπεία, η κοινωνική και εργασιακή επανένταξη, η κατ’ οίκον νοσηλεία, η παρηγορική φροντίδα, οι δομές τελικού σταδίου είναι ουσιαστικά θέματα για την ολιστική φροντίδα της νόσου.