Επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου "Άλμα Ζωής" προς τον Υπουργό Υγείας

Post's featured image

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, υπ' όψιν του Υπουργού, απέστειλε σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", με θέμα την εξαίρεση των ογκολογικών ασθενών από το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στην Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ και στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Διοικήτρια ΕΟΠΠΥ
2. Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ)

ΘΕΜΑ:
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ («ΠΛΑΦΟΝ»)
ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αφορμή για την αποστολή της παρούσας επιστολής αποτελεί ένα ζήτημα που μας έχει τεθεί επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με την αδυναμία των ασθενών με καρκίνο μαστού και με μεταστατικό καρκίνο μαστού κυρίως εκείνων που υποβάλλονται σε συχνές χημειοθεραπείες, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ως απαιτείται, προτού υποβληθούν στις αναγκαίες χημειοθεραπείες, εξαιτίας του υφισταμένου ανώτατου ορίου στις διαγνωστικές εξετάσεις που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την ΥΑ ΕΑΛΕ/ΓΠ43167 (ΦΕΚ Β’ 4630/02.09.2022), η οποία τροποποίησε την Υ9/οικ. 70521/14.08.2014 υπουργική
απόφαση. 

Οι νέοι «κόφτες» στη συχνότητα με την οποία μπορούν να εκτελούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και ανασφάλεια στις συγκεκριμένες ασθενείς. Προφανώς, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ζήτησης των διαγνωστικών εξετάσεων, ενεργοποιήθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων.

Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των νέων μέτρων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη, «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή. Ωστόσο, με το να προβλέπεται μηνιαίο «πλαφόν» στις διαγνωστικές εξετάσεις που εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιβαρύνεται η ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα πληθυσμού των καρκινοπαθών, αφού προστίθεται άλλο ένα φορτίο στις ήδη βεβαρυμένες πλάτες τους, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και εκθέτοντάς τους σε κινδύνους, καθόσον, λόγω της πάθησής τους, χρειάζεται να
προβαίνουν συχνότερα σε διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ . αιματολογικές) εντός του μήνα.

Ο αριθμός των χημειοθεραπειών στις οποίες δύναται να υποβληθεί κάποιος ασθενής ακολουθώντας τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ποικίλλει. Έτσι, ενδέχεται κάποιος ασθενής να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ακόμα και τέσσερις φορές εντός του ίδιου μήνα (μία χημειοθεραπεία ανά εβδομάδα). Αυτό προϋποθέτει ότι θα πραγματοποιήσει πρώτα τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. αιματολογικές), ώστε, μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των τελευταίων, να κριθεί κατά πόσο είναι σε θέση να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Πλην όμως με το θεσπισμένο πλαφόν, οι καρκινοπαθείς μπορούν να πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικό κέντρο διαγνωστικές εξετάσεις μία φορά ανά μήνα. Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις που κάποιος ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε περισσότερες από μία χημειοθεραπείες μέσα στον μήνα και άρα είναι αναγκαίο να υποβληθεί και σε αντίστοιχο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, ως αναγκαίο προστάδιο της κάθε χημειοθεραπείας, αναγκάζεται να απευθυνθεί σε δημόσιες δομές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι καρκινοπαθείς να εκτίθενται σε δυσανάλογα μεγάλη ταλαιπωρία και απρόβλεπτους κινδύνους για την υγεία τους μέχρι να πραγματοποιήσουν τελικώς τις εξετάσεις τους δεδομένου ότι η δημόσια μονάδα πιθανότατα βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από την οικία τους, ώστε επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο με άσκοπες μετακινήσεις με ότι κινδύνους εμπεριέχει αυτό για ασθενείς με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα, στερούνται της δυνατότητας κατ' οίκον αιμοληψίας σε περιπτώσεις μη εφικτής μετακίνησης, ενώ επιπλέον υπερφορτώνονται τα ήδη επιβαρυμένα Δημόσια Νοσοκομεία. 
Είναι φανερό ότι η θέσπιση του λεγόμενου «πλαφόν» συνιστά μέτρο που εφαρμόζεται ενιαία για όλο τον πληθυσμό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερα αυτή ευάλωτη ομάδα των ασθενών με μετάσταση ή υπό χημειοθεραπεία, στην οποία δεν έπρεπε να τύχει εφαρμογής η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Καθίσταται λοιπόν αδήριτη ανάγκη να θεσπιστούν μέτρα προς την απρόσκοπτη και άνευ περιορισμών δυνατότητα πραγματοποίησης των αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας ασθένειας με πολύ βαρύ φορτίο, αποτελεί αφενός αναγκαίο εργαλείο για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό, αφετέρου εξασφαλίζει την καλύτερη πρόγνωση της πάθησης, συνάμα αποτελεί και αναγκαίο προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση της χημειοθεραπείας. 

Η πολιτεία οφείλει να προβαίνει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ορθή χρήση των υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Αναντίρρητα οι ανάγκες των ασθενών με καρκίνο μαστού είναι τέτοιες που καθιστούν απαραίτητη την κατάργηση του «πλαφόν» στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που τους δικαιολογούνται μέχρι σήμερα. Η εισαγωγή
συνταγογραφικών κανόνων – φίλτρων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού συμβαδίζει και με το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρεται σε ευνοϊκά μέτρα της Πολιτείας για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, μέσα στις οποίες ευρίσκονται κατά την παράγραφο 2 αυτού και οι καρκινοπαθείς. 

Δεδομένων όλων των ανωτέρω και λαμβανομένου υπόψη του αγώνα που κάνουμε καθημερινά προς τον σκοπό υποστήριξης των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, παρακαλούμε θερμά να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να καταργηθεί το ανώτατο όριο στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε συνεχείς χημειοθεραπείες. Εξυπακούεται ότι ο Σύλλογός μας θα σταθεί δίπλα Σας στη λύση του προβλήματος κι έτοιμος να παράσχει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμβολή του προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Πρόεδρος ΔΣ, Παρασκευή Μιχαλοπούλου

Η Κοινωνική Λειτουργός, Διονυσία Λίβα

 

Η Επιστολή σε pdf εδώ: ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ_Επιστολή_ Κατάργηση Πλαφόν_2023-12-8