Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, η παγκόσμια ογκολογική κοινότητα βρέθηκε στην Μαδρίτη για το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων - Ογκολόγων (ESMO). Εκεί, παρουσιάσθηκαν πολλές νέες εξελίξεις για διάφορες μορφές καρκίνου (καρκίνο μαστού, πνεύμονα, μελάνωμα και άλλες).
Παρακάτω αναλύουμε την πιο σημαντική και σχετική με τον καρκίνο του μαστού, η οποία θεωρείται πως αλλάζει την στρατηγική προς όφελος των ασθενών.
Μεταστατικός HER2 - θετικός καρκίνος μαστού:
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 4 περιτπώσεις καρκίνου του μαστού σχετίζονται με αυξημένη έκφραση του λεγόμενου "υποδοχέα HER2". Σε αυτόν τον τύπο καρκίνου εστίαζε μια μεγάλη κλινική μελέτη, γνωστή με το όνομα "Cleopatra", στην οποία γυναίκες άρχισαν να εντάσσονται το 2008.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είχαν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν σε ένα από τα Προεδρικά Συμπόσια, όπου συνήθως φιλοξενούνται οι πλέον σημαντικές ανακοινώσεις. Είχε ήδη δημιουργηθεί το αδιαχώρητο αρμετή ώρα πριν ξεκινήσει το συμπόσιο, από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας που αναυπομονούσαν να μάθουν τις λεπτομέρειες από την ίδια την καθηγήτρια Sandra Swain από την Washington.
Στη μελέτη συμμετείχαν 808 γυναίκες από 25 χώρες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο τύπου HER2- θετικό, μια ιδιαίτερη δύσκολη περίπτωση. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η προσθήκη ενός νέου φαρμάκου (pertuzumab) στον συνδυασμό φαρμάκων trastuzumab και docetaxel είχε σημαντικά και θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έλαβαν την υπο δοκιμή θεραπεία στην κλινική μελέτη έζησαν κατά μέσο όρο 15,7 μήνες περισσότερο, με την μέση επιβίωση να ανέρχεται στατιστικά σε 56,5 μήνες.
Επίσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο καρκίνος δεν επιδείνωθηκε έφθασε τους 6,4 μήνες.
Η θεραπεία αυτή, η οποία δίδεται για πρώτη φορά, θεωρείται ότι βελτίωσε σημαντικά τα αποτελέσματα για τις γυναίκες με αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού.
Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στο άρθρο εδώ.
Πάρις Κοσμίδης
Παθολόγος - Ογκολόγος