Νέα Δεκεμβρίου

Συνάντηση ΕΛΛ.Ο.Κ. με Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΛ.Ο.Κ, αποτελούμενη από την Πρόεδρο κα Αποστολίδου, την Αντιπρόεδρο κα Ντελιοπούλου και τον Γραμματέα κο Καπετανάκη συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας.
Θέμα της συνάντησης ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η τιμολόγηση και αποζημίωση των νέων καινοτόμων φαρμάκων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα, το οποίο εφόσον υιοθετηθεί ως έχει, θα αποτελέσει επιπλέον φραγμό στην πρόσβαση, των ογκολογικών κυρίως ασθενών, στα νέα καινοτόμα φάρμακα.
Σύμφωνα με προβλέψεις, θα δημιουργήσει επιπλέον καθυστέρηση 2 έως 4 ετών στην κυκλοφορία των νέων φαρμάκων στη χώρα μας, οδηγώντας τους Έλληνες ασθενείς με καρκίνο σε επιπλέον οικονομική εξαθλίωση και σε μείωση του προσδόκιμου ζωής. Τέθηκαν υπ’ όψιν του Υπουργού οι επιφυλάξεις των ογκολογικών ασθενών, καθώς και τα επιχειρήματα και τα δεδομένα που πιστοποιούν ότι εφόσον ισχύουν τα δημοσιεύματα, πρόκειται για κατάφορη και άδικη «τιμωρία» των ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι είναι αυτοί που θα δεχθούν τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει και πάλι το θέμα, αφού δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ προβλέπεται να ληφθούν κατά τη νέα χρονιά.
Επιπλέον, αναφέρθηκε η πρόθεση του Υπουργείου να συγκροτήσει Εθνικό Ογκολογικό Συμβούλιο που θα ασχοληθεί στρατηγικά με τον καρκίνο, με στόχο την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση σε όλο το φάσμα, στη συγκρότηση του οποίου προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού-Ελληνική συμμετοχή σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Η δημόσια κατανόηση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού (mBC) σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλή, με σημαντικό αριθμό ατόμων που νομίζουν ότι είναι θεραπεύσιμος, και ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να συζητούν την ασθένεια τους με άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να ισχύει και για ασθενείς με άλλους μεταστατικούς καρκίνους. Γι’ αυτό θεωρείται σημαντικό το ενδιαφέρον των διαμορφωτών πολιτικής για τον μεταστατικό καρκίνο που θα μπορούσε να συμβάλλει στη απάλειψη του στίγματος και της έλλειψης κατανόησης της ασθένειας. Πραγματοποιούνται γι’ αυτό σειρά συζητήσεων στις Βρυξέλλες με φορείς πολιτικής για τον καρκίνο, ασθενείς, εκπροσώπους επιστημονικών εταιρειών για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο και να διερευνήσει πιθανές αντιδράσεις.
Στη τελευταία συνάντηση που έγινε στις 8 Νοεμβρίου 2016, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρευρέθηκε η κα Xριστίνα Στυλιανίδου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας την ΕCPC-European Cancer Patient Coalition αλλά και την Ελληνική κοινότητα ασθενών με mBC.

Η κα Στυλιανίδου παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε πολλά επίπεδα, το ιατρικό, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, το κοινωνικό, οι Ελληνίδες ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Συμμετοχή της ΕΛΛ.Ο.Κ σε συνέδρια

ΚΡΗΤΗ : Συνέδριο Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας

Η ΕΛΛ.Ο.Κ. συμμετείχε στο καθιερωμένο Ετήσιο Συνέδριο Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας μέσω του μέλους της, Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο», ο οποίος υπήρξε ουσιαστικός συνδιοργανωτής.

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

Στις 29 Νοεμβρίου η ΕΛΛ.Ο.Κ. συμμετείχε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που έχει καθιερωθεί ως το βήμα των ασθενών και προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις θέσεις των οργανώσεων ασθενών σε όλη τη χώρα. Η παρουσία των οργανώσεων από το χώρο του καρκίνου ήταν και πάλι μεγάλη και οι τοποθετήσεις αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν, ουσιαστικές.