Πανελλαδική έρευνα για την έμφυλη βία

Post's featured image

Ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα έμφυλης βίας στην Ελλάδα; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η πανελλαδική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Στόχος της έρευνας είναι να χαρτογραφήσει και να ποσοτικοποιήσει την έκταση συγκεκριμένων μορφών βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρει μια εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη στατιστική καταγραφή, με απώτερο στόχο να κατευθυνθεί η ανάπτυξη πολιτικών που επιδιώκουν την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Η έρευνα απευθύνεται μόνο σε γυναίκες και περιλαμβάνει νοικοκυριά στα οποία υπάρχει έστω και μια γυναίκα άνω των 18 ετών (δείγμα: γυναίκες 18-74 ετών). Η δειγματοληπτική διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία παρέχει τα δεδομένα για τον εντοπισμό των νοικοκυριών στόχου και την τελική φάση της τυχαίας δειγματοληψίας. Το δείγμα είναι πανελλαδικό και ο τελικός στόχος εκτιμάται σε 11.500 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια.

Στο βίντεο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, γίνεται προσπάθεια να γνωστοποιηθεί η ανάγκη συμμετοχής στην έρευνα. Με το μήνυμα #miliseanoixta, το ΕΚΚΕ καλεί τις γυναίκες που θα επιλεγούν δειγματοληπτικά να απαντήσουν με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των συνεντευκτριών και, ταυτόχρονα, εκπέμπει το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες για απενοχοποιημένη έκφραση των διάφορων εμπειριών βίας που έχουν υποστεί.

Περισσότερες πληροφορίες: www.ekke.gr