«#είμαιΨαγμένη»: Εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Post's featured image

Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» πραγματοποιεί, για 2η χρονιά, την ενημερωτική εκστρατεία #είμαιΨαγμένη.

Η καμπάνια «#είμαιΨαγμένη» αποτελεί για εμάς ακόμα ένα εργαλείο που μας βοηθά να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατά για να υπενθυμίσουμε σε κάθε γυναίκα πως, ανάμεσα στους δεκάδες μικρούς ή μεγάλους ελέγχους που καλείται να κάνει καθημερινά στη ζωή της, ο προληπτικός έλεγχος μαστού είναι αυτός που μπορεί να της σώσει τη ζωή!

Η καμπάνια θα φτάσει και αυτή τη χρονιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με όχημα την τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το διαδίκτυο, καλώντας κάθε γυναίκα να κάνει τον προληπτικό της έλεγχο και να πει «Είμαι Ψαγμένη»!

Δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού

  • 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.
  • Περισσότερες από 8000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας.
  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη.
  • Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη έχουν μειωτική τάση χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και τις ολοένα αποτελεσματικότερες θεραπείες.
  • Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυξάνει τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση έως και 97%.

Βάλε την πρόληψη στη ζωή σου

Γνωρίζουμε πως αν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί έγκαιρα, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα, μπορεί να έχει καλύτερη πρόγνωση και περισσότερες θεραπευτικές επιλογές, ενώ το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά την πρώτη διάγνωση φτάνει έως και 97%.

Γενικές κατευθυντήριες οδηγίες:

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνει κλινική εξέταση, υπέρηχο μαστού και μαστογραφία. Ανάλογα με την ηλικία μας, οι γενικές κατευθυντήριες ιατρικές οδηγίες ορίζουν:

  • Κλινική εξέταση μαστού κάθε τρία χρόνια για γυναίκες από 20 ετών και άνω και ετησίως για γυναίκες από τα 40 και έπειτα
  • Πρώτη μαστογραφία αναφοράς στην ηλικία 35-40 ετών
  • Μαστογραφία κάθε χρόνο από τα 40 έτη και έπειτα

Ωστόσο, κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, μπορούμε να απευθυνθούμε σε γιατρό εξειδικευμένο στην υγεία του μαστού ώστε να λάβουμε συμβουλές και να λύσουμε τυχόν απορίες, να εκτιμηθεί η ομάδα κινδύνου στην οποία μπορεί να ανήκουμε και να σχεδιαστεί το εξατομικευμένο πλάνο για τον προληπτικό μας έλεγχο.

almazois_vimata_prolipsis
Λίγα λόγια για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι σύλλογος ασθενών, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε από γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Πιστός στο όραμά του να μειωθούν οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, εδώ και 36 χρόνια παρέχει έγκυρη ενημέρωση προς κάθε γυναίκα για τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου καθώς και πολυεπίπεδη ψυχοκοινωνική στήριξη σε κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε από τα καθαρά έσοδα του Greece Race for the Cure® 2023.

Υπό την αιγίδα: Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ).

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη: ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., Ο.ΣΥ. Α.Ε, BAAS DIGITAL