Την Τρίτη 4/7/2017 η κα Έλυα Κούρεντα, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" εκπροσώπησε το Σύλλογο στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεδρίαση με θέμα την πρόληψη του Γυναικολογικού Καρκίνου.
Η κυρία Κούρεντα ανέλυσε τις θέσεις του Συλλόγου "Άλμα Ζωής" και επισήμανε την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Κατά την ομιλία της η κυρία Κούρεντα τόνισε:
"Θέλουμε κάθε γυναίκα να σταματήσει να φοβάται και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο που μπορεί να της σώσει τη ζωή. Θέλουμε να αυξηθεί το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια. Θέλουμε κάθε ασθενής με καρκίνο μαστού να έχει πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα και παράλληλα να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία , στην αποκατάσταση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής της και στα ασφαλιστικά της δικαιώματα".
Η κυρία Κούρεντα αναφέρθηκε τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
"Σε ότι αφορά την πρωτογενή πρόληψη, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, η σωματική άσκηση, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η μεσογειακή διατροφή, είναι μέτρα που φαίνεται να δρουν θετικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού".
"Σε ό, τι αφορά τη δευτερογενή πρόληψη στο γενικό πληθυσμό, όλοι γνωρίζουμε ότι η μαστογραφία σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό είναι η βασική μέθοδος για να επιτύχουμε έγκαιρη διάγνωση της νόσου. [...] Η θέση μας είναι ότι με ευθύνη της Πολιτείας χρειάζεται να οργανωθεί πρόγραμμα εθνικού πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών με μαστογραφία και άλλες απεικονιστικές, κλινικές ή εργαστηριακές εξετάσεις (screening)".
"Χαιρετίζουμε την κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία διαγνωστική εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή της γυναίκας, παρότι πιστεύουμε ότι η δυνατότητα αυτή πρέπει να παρέχεται εξίσου και στις γυναίκες που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον, θεωρούμε πως δεν πρέπει να καθυστερεί η ένταξη των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων στο κρατικό τιμολόγιο".
Η κα Κούρεντα τόνισε τέλος, τη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, αλλά και των προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας, από την προσχολική και σχολική ηλικία.
Η εισήγηση της Αντιπροέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» παρουσιάζεται αναλυτικά εδώ: