Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΛΛΟΚ: Μάρτιος - Απρίλιος 2024

Post's featured image

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της άνοιξης και όσο οι ηλιόλουστες μέρες γεμίζουν τον κόσμο με ελπίδα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συνεχίζει τις δικές της προσπάθειες, επικεντρωμένη στους στόχους που είχε θέσει στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του τελευταίου διμήνου, αποτέλεσε η 15η Απριλίου, όπου η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανακοίνωσαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τη διασφάλιση του Δικαιώματος στη Λήθη (Right to be forgotten) των επιζώντων από καρκίνο. Ένα ιστορικό, πολύ ουσιαστικό βήμα, με τη συμβολή της ΕΛΛΟΚ, προς την κατάργηση οικονομικών διακρίσεων και ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους πως η ζωή μετά τον καρκίνο συνεχίζεται κανονικά.

Ακόμα, στις 26 Απριλίου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία των Γ.Γ Άρη Αγγελή και Λίλιαν Βιλδιρίδη, στην οποία συζητήθηκαν αιτήματα των ασθενών και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και φροντίδας τους στην Ελλάδα.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, και η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος, ένωσαν για πρώτη φορά τη φωνή τους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ανάγκης για ανάληψη δράσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, ανοίγοντας δρόμους μεγαλύτερης συνεργασίας για το μέλλον.

Επιπλέον, βλέπουμε με ενθουσιασμό την οικογένεια της ΕΛΛΟΚ να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, καθώς το διάστημα αυτό, με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίσαμε την Europa Donna Hellas ως το 48ο μέλος μας!

Τέλος, όπως έλεγε ο Τολστόι «η άνοιξη είναι η εποχή των σχεδίων και των πρότζεκτ». Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στις 1-2 Ιουλίου το 1ο ελληνικό Forum για τον καρκίνο, το οποίο θα εστιάζει στις πολιτικές και τις στρατηγικές χρηματοδότησης της ογκολογικής έρευνας και φροντίδας, καλώντας σε έναν γόνιμο διάλογο όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ειδικούς στα οικονομικά της υγείας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στο κατώφλι της δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η ΕΛΛΟΚ καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποτελέσει ενεργό συν-διαμορφωτή των εξελίξεων. Εξάλλου, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και που μας δίνει το σθένος να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό, είναι πως «την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις».

Καλή σας ανάγνωση,

Γιώργος Καπετανάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό δελτίο της ΕΛΛΟΚ